nieuwspagina

Terugblik Betonhuis op Beton Event 2023

Auteur: Communicatie Betonhuis Foto: Betonhuis 17 november 2023 Laatste update 19 november 2023

Veel duurzame initiatieven op het Beton Event 2023, waarin het thema: 'En route' naar Duurzaam en Circulair Beton centraal stond. Betonhuis kijkt met voldoening terug op een dag vol kennisuitwisseling, netwerken, en het vieren van de vele duurzame betoninnovaties. 

De iconische Van Nelle Fabriek in Rotterdam was opnieuw het decor voor het evenement. 'En route' naar duurzaam en circulair beton was het thema. De uitdaging hierbij is: aan welk Nederland willen we bouwen, en op welke manier past beton daarbij? Op eerdere edities van het Beton Event werd al dieper ingegaan op de gevolgen van deze toekomstvisie voor het bouwen met beton. Voor de komende drie jaar zal 'En route' naar duurzaam en circulair beton het centrale thema zijn en dat was duidelijk te zien. Onderwerpen als ontwikkeling van nieuwe materialen, adaptief en circulair ontwerpen, duurzaam uitvragen en leveren, en levensduurverlenging en hergebruik van beton kwamen in verschillende lezingen aan bod. Adviseurs Wilfred Oosterling en Remco Kerkhoven kijken met plezier terug: "Twee bedrijven die zijn aangesloten bij Betonhuis zijn bekroond met het duurzaamheidscertificaat van de Concrete Sustainability Council. Zij ontvingen CSC-Goud van Kiwa."

GROENR

Op het BetonEvent introduceerde BAM Infra Nederland GROENR BOUWEN, een initiatief om versneld duurzame doorbraken te realiseren. Een duurzamer betonconcept met de naam GROENR BETON is nu beschikbaar voor de markt. GROENR BETON is verkrijgbaar bij betonleverancier Albeton, lid van Betonhuis, onder de productnaam Reduxx. BAM verwacht dat GROENR BETON op korte termijn via meerdere leveranciers onder een eigen merknaam verkrijgbaar is. Sander den Blanken, BAM riep de betonsector op de krachten en expertise te bundelen om nieuwe duurzamere betonmengsels breed beschikbaar te maken in Nederland: "We zijn ervan overtuigd dat samenwerking over de grenzen van de individuele bedrijven heen leidt tot een beter en sneller resultaat richting het ontwikkelen van CO₂-neutraal beton.” Betonhuis sprak met Heijmen Droog, directeur van Albeton over het GROENR: "Onder GROENR valt ons REDUXX Beton. Dit is een kwalitatief hoogwaardig mengsel met een laag milieuprofiel en heeft vergelijkbare eigenschappen als traditioneel beton en kan gecombineerd worden met andere  duurzaamheidsmaatregelen zoals het toepassen van circulaire toeslagmaterialen. Met REDUXX Beton kan het cementgehalte worden gereduceerd, afhankelijk van de toe te passen sterkte- en milieuklassen. Dit geeft een aanzienlijke besparing op de CO₂-uitstoot." 

Sterk de toekomst in

In het streven naar duurzaamheid en innovatie in de bouwsector is Betonhuis een centrale speler geworden. De stand stond in het teken van de tien duurzame aspecten van beton. Deze handige vouwfolder presenteert feiten die het belang en de mogelijkheden van duurzaam beton belichten. De vouwfolder, die als een aangename verrassing arriveerde bij studenten,  biedt een overzichtelijke en toegankelijke blik op duurzaam beton. "De folder heeft als doel het bewustzijn te vergroten over de duurzame eigenschappen van beton en hoe deze de bouwsector kunnen transformeren. Het was een eenvoudig hulpmiddel bij de vele gespreken die wij als Betonhuis team hebben gevoerd", laat Kerkhoven tot slot weten. Bekijk de folder.

Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM
Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978