nieuwspagina

Heidelberg Materials Benelux innoveert met CO₂-reducerend cement

Auteur: Betonhuis communicatie Foto: Betonhuis 22 november 2024 Laatste update 14 december 2024

Heidelberg Materials Benelux zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de bouwsector. Het bedrijf heeft een nieuw type cement ontwikkeld dat tijdens de productie tot 25% minder CO₂ uitstoot. Dit is mogelijk door een deel van de portlandklinker te vervangen door een combinatie van gecalcineerde klei en kalksteen. Op het BetonEvent sprak Betonhuis met Walter Speelman, Productmanager Beton en met Mirte van der Pol, commercieel directeur.

"Op dit moment heeft een proefproject in Alkmaar heeft aangetoond dat beton op basis van dit cement dezelfde hoogwaardige eigenschappen heeft als traditioneel beton, terwijl het een aanzienlijk lagere milieubelasting veroorzaakt", vertelt Walter. Het innovatieve cement trok veel aandacht van de aanwezige experts en belanghebbenden uit de bouw -en betonsector.  

Duurzaamheid als prioriteit

Beton is – na water – het meest gebruikte product ter wereld, maar de productie ervan gaat gepaard met aanzienlijke CO₂-uitstoot. Heidelberg Materials loopt al jaren voorop in de sector met initiatieven om deze uitstoot te verminderen. De ontwikkeling van het nieuwe cement, een CEM II met gecalcineerde klei en kalksteen, is een cruciale stap in deze transitie. Mirte van der Pol voegt toe: "Het nieuwe cement is onderdeel van een nieuwe productlijn, Evobuild. Aan de ene kant het gerecycled materiaal wat wij al vele jaren toepassen en aan de andere kant de innovaties die we de komende jaren verder gaan uitbouwen, met duurzaamheid als prioriteit."

Walter Speelman, Productmanager Beton bij Heidelberg Materials
Niet alle kleisoorten zijn geschikt als reactieve grondstof. Door uitgebreide laboratoriumonderzoeken en testen hebben we ontdekt hoe we klei kunnen calcineren – verhitten tot 700-900 graden Celsius – om deze geschikt te maken. Zo kunnen we een groot deel van de portlandklinker vervangen."

Twee jaar onderzoek en praktijkproef

De productie van portlandklinker, een belangrijk bestanddeel van cement, is een CO₂-intensief proces. Heidelberg Materials heeft twee jaar intensief onderzoek gedaan om 30% van de klinker te vervangen door lokaal gewonnen gecalcineerde klei en kalksteenmeel. Dit resulteerde in een CO₂-reductie van 25% ten opzichte van traditionele cement, meestal portlandcement. Momenteel wordt het nieuwe cement gecertificeerd en getest. In Heerhugowaard is inmiddels het eerste beton met dit nieuwe cement gestort. Het betreft de betonvloer van een nieuwbouwproject voor kantoren en opslagruimtes, goed voor 180 m³ beton over een oppervlakte van 900 m². Heidelberg Materials Benelux verwacht tegen midden 2025 de definitieve goedkeuring. Eind 2025 zal het cement zowel in Nederland als België beschikbaar zijn. 

10% extra CO₂-reductie 

Heidelberg Materials werkt al jarenlang aan de reductie van zijn CO2-uitstoot door optimalisatie van productieprocessen, gebruik van alternatieve grondstoffen en inzet van duurzame energie. Deze inspanningen hebben geleid tot goede resultaten: de CO2-uitstoot per ton cement daalde in Nederland en België van 750 kg in 1990 naar 404 kg in 2022, ruim onder het Europese gemiddelde van 549 kg. Met de introductie van het nieuwe cement kan de CO2-uitstoot van de totale productmix met nog eens 10% worden verlaagd. Heidelberg Materials streeft ernaar wereldwijd verder te verduurzamen en heeft de ambitie om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.  

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek, Public Affairs
0613049978