nieuwspagina

Twintig jaar experimenteel beton op Bouwbeurs 2023

Auteur: Sacha van Hout Foto: Remco Kerkhoven 17 februari 2023 Laatste update 19 februari 2023

Van maandag 6 tot en met vrijdag 10 februari 2023 vond in de Jaarbeurs in Utrecht de BouwBeurs 2023 plaats. In zes grote hallen stonden honderden exposanten. Van apparaten en werkkleding tot software en bouwapps. De beurs stond dit jaar in het teken van digitalisering, industrialisering en circulariteit. Een bezoek aan de BouwBeurs maakte duidelijk hoe hard gewerkt wordt aan innovaties met betrekking tot verduurzaming van de bouwsector.

Betonhuis Constructief Prefab stond op de beurs met een overzichtstentoonstelling van 20 jaar Experimenteel Beton. Taco van den Broek, sectorsecretaris van Betonhuis Constructief Prefab kijkt samen met Siebe Bakker van bureaubakker terug op een succesvolle BouwBeurs. 

Overzichtstentoonstelling

Experimenteel Beton verbindt producent en architect door hen met elkaar in dialoog te brengen. Het idee ontstond in 2001 om de kloof tussen ontwerper en producent te dichten. In 2003 vond de eerste editie experimenteel beton plaats op initiatief van Cement en Beton Centrum. Nu 20 jaar later kunnen we met trots een overzicht van prototypes tentoonstellen. Van de ca. 200 prototypes zijn ongeveer 12 stuks ook echt in een bouwwerk toegepast. De laatste vijf jaar lag de focus op verduurzaming, circulariteit, CO2-verlaging en natuurinclusief en adaptief bouwen.

De stand met prototypes maakt indruk op bezoekers, merken we. “Ik kan me de eerste keer dat ik als secretaris met dit project te maken kreeg nog goed herinneren. Onze stand is namelijk anders dan alle anderen op de BouwBeurs. We verkopen niks en je mag de producten aanraken en eventueel van vorm veranderen.” aldus Van den Broek. 

De stand trok vooral ontwerpers, architecten, docenten en studenten MBO, HBO en WO, de doelgroep waarvoor we daar stonden. De gesprekken gingen natuurlijk over prototypes, maar ook over duurzaamheid, het toekomstbestendig bouwen en het schrijnend woning te kort. “De stelling dat een woningen 150 jaar moet staan werd meer dan eens uitgesproken” vertelt Van den Broek. En ‘last but not least’ hoe kunnen wij als industrie het onderwijs helpen. Het schreeuwend te kort aan mensen in de bouw is misschien wel de allergrootste uitdaging, voor zowel nieuwbouw als onderhoud van bestaande bouwwerken.

Boek

Naast de tentoonstelling is dit jaar ook een boek uitgebracht waarin de 20 jaar Experimenteel Beton, haar deelnemers en de gemaakte prototypes, staan afgebeeld. Het boek is in een beperkte oplage gedrukt en zal vanaf maart gratis te downloaden zijn in PDF vorm. Interesse? Mail Taco van den Broek.

Nieuwe workshops experimenteel beton

In 2023 zal er ook weer een workshop Experimenteel Beton georganiseerd worden in samenwerking met bureaubakker, waar wij weer ontwerpers en producenten aan elkaar koppelen om bijzondere ideeën met schijnbaar impliciete beperkingen te ontwikkelen. De prototypes zullen op GEVEL 2024 te zien zijn. 

Tijdens de BouwBeurs 2023 hebben ruim 40 ontwerpers en architecten aangegeven graag mee te willen doen met workshop Experimenteel Beton. Daarnaast waren er ook vertegenwoordigingen van een aantal grote architectenbureaus die een in-company sessie willen organiseren. “Kortom werk aan de winkel voor Siebe Bakker en mijzelf.” zegt Taco van den Broek. 

Mogelijk zijn we ook weer op de BouwBeurs 2025 te vinden. 
 

Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Sectorsecretaris Constructief Prefab, Bestrating, Stenen en Blokken