kennispagina

Viersterrensysteem voor de CSC R-Module

Auteur: Remco Kerkhoven Foto: CSC 28 oktober 2022 Laatste update 1 november 2022

De CSC R-Module is verbeterd met een viersterrensysteem. De R-Module toont het gebruik van gerecycled materiaal in beton aan. Tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van CSC werd de nieuwe R-Module officieel gelanceerd.  

De ontwikkeling van de CSC R-Module (versie 2.1) volgt op de feedback die aan de CSC is gegeven door belanghebbenden, zoals opdrachtgevers en betonfabrikanten. Met de uitbreiding van het systeem wordt nog beter inzichtelijker wat het percentage gerecycled materiaal in beton en betonproducten is. Hiermee kunnen fabrikanten de transparantie aantonen en wordt de dialoog over gerecycleerd beton nog beter gevoerd. 

CSC R-Module versie 2.1

Net als bij de vorige R-Module-versie is het gebruik van minimaal 10% R-Materiaal vereist om een betonproduct in aanmerking te laten komen voor de R-Module. Afhankelijk van het gehalte aan R-materiaal kunnen tot vier sterren worden behaald:

Niveau Minimaal percentage gerecycled materiaal (%)
1 ster 10%
2 sterren 20%
3 sterren 40%
4 sterren 80%
Bron: CSC international

Vanaf niveau zilver verkrijgbaar

Betonproducenten met een CSC-certificaat op het niveau zilver of hoger kunnen zich laten certificeren volgens de nieuwe R-Module. Alle details met betrekking tot producteisen waaraan een CSC R-Module certificaathouder moet voldoen, staan beschreven in de bijgewerkte R-Module Technical Manual. De handleiding is hieronder te downloaden. De CSC R-Module wordt in het certificaat uitgedrukt door een aanvullend 'R'-label en het aantal toegekende sterren, zie openingsfoto. 

CSC daagt betonsector uit

De nieuwe percentage gerecycled materiaal zijn ambitieus en CSC daagt de betonsector uit om verder te verduurzamen. Sommige percentages zijn zelfs flink boven de toegestane percentages secundair materiaal die gebruikt mogen worden volgens de huidige richtlijnen. Door in het voortraject afspraken te maken met de opdrachtgever kan door toepassing van bijvoorbeeld de CUR-aanbevelingen 106, 112 en 127 een hoger gebruik aan secundaire grondstoffen worden toegepast. Het benadrukt nog maar eens het belang van samenwerking in de keten om tot een hoger niveau van duurzaamheid te komen. 

Ondersteuning door CSC Nederland

Bedrijven kunnen bij het aanvragen van het certificaat worden ondersteund door CSC Nederland. De beoordelingsregeling kan regionaal zijn aangepast. Als er geen regionale regeling is, dan gelden de wereldwijde CSC-beoordelingscriteria. De laatste informatie staat op de website van de Concrete Sustainability Council. In elke regio is er slechts één Regional Scheme Operator (RSO). Voor Nederland is dat Betonhuis. 

Download handleiding R-Module

Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM
Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978