CSC-Goud voor twaalf Dyckerhoff Basal betoncentrales

Persbericht Betonhuis Betonmortel. Foto: Betonhuis 19 juli 2019

Kiwa heeft op 18 juli twaalf keer CSC-goud uitgereikt aan alle betoncentrales van Dyckerhoff Basal. Het CSC-certificaat (Concrete Sustainability Council Certificaat) is het bewijs voor producenten dat betonproducten, betonmortel en grondstoffen voor beton op een duurzame en verantwoorde manier geproduceerd worden. Sinds april 2018 was Dyckerhoff Basal al in het bezit van CSC-zilver.

 “Toen het Nederlandse keurmerk BetonBewust naar een internationaal niveau werd getrokken, zijn wij direct begonnen en wilden wij zo hoog mogelijk scoren. CSC-zilver was toen voor ons het hoogst haalbare. We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om zilver om te zetten naar goud door duurzamer te produceren. Ook hebben wij leveranciers aangespoord om ook duurzaam te produceren. De sprong naar goud is samen met de levaranciers tot stand gekomen”, aldus André van Maris, KVM-manager bij Dyckerhoff Basal.

Zekerheid voor de afnemer van beton

Het certificaat biedt de afnemer zekerheid over de verantwoorde herkomst van de gebruikte grondstoffen, een optimaal productieproces en recyclebaarheid. Voor de producent is het een stimulans om te blijven innoveren en actief bezig te zijn met productontwikkeling. Volgens Van Maris heeft het CSC-certificaat meer voordelen: “Het maakt de CO2-reductie inzichtelijk die een afnemer kan verkrijgen door de gecertificeerde producten te gebruiken. Verder helpt het certificaat in het verbeteren van de duurzaamheid in de gehele bouwketen en om zo bij te dragen aan het behoud van onze planeet.” Door de internationale erkenning geeft het CSC-certificaat voordeel bij het zaken doen op de internationale markt.

André van Maris, KVM-manager bij Dyckerhoff Basal

Van zilver naar goud in één jaar, het resultaat van het verduurzamen van de keten.

Internationale regeling

Het Concrete Sustainability Council heeft de eisen en voorwaarden aan het CSC-certificaat vastgelegd in de Sustainable Concrete Manual. Het certificaat is daarmee ook een internationale regeling. Er zijn vier niveaus: brons, zilver, goud en platina. In Nederland is CSC-NL (Betonhuis sector betonmortel) de regionale systeembeheerder van de internationale CSC-regeling. De feitelijke certificering wordt uitsluitend uitgevoerd door bij CSC aangesloten en onafhankelijke certificerende instellingen; Kiwa is er een van. 

Foto: Joost Korthof (Kiwa), André van Maris (Dyckerhoff-Basal), Paul Ewalds (Betonhuis Betonmortel)