nieuwspagina

Duurzaam en hoog vloeibaar betonmengsel voor fietsenstalling

Auteur: Remco Kerkhoven Foto: Beton & Staal Joost Guntenaar 15 augustus 2016 Laatste update 15 augustus 2022

In 2015 is Bouwbedrijf BAM op en aan het Gustav Mahlerplein in Amsterdam gestart met de aanleg van een ondergrondse fietsparkeergarage, de herinrichting van het plein en de bouw van een paviljoen voor ABN AMRO.  BAM voert deze projecten tegelijkertijd uit voor gemeente Amsterdam Zuidas/projectorganisatie Zuidasdok en ABN AMRO.  

De ondergrondse fietsparkeergarage biedt ruimte voor 3.000 fietsen en krijgt een rollende hellingbaan aan de zuidzijde en een trap aan de noordzijde. Het ontwerp van de garage is helder en overzichtelijk met een ruimtelijke beleving, ruimte voor vlotte doorstroming en inval van daglicht. Hierdoor is de garage gebruiksvriendelijk, comfortabel en sociaal veilig. ABN AMRO breidt uit met een paviljoen op de plek van de tuin en creëert een inspirerende ontmoetingsplaats voor collega’s, klanten en bewoners van de Zuidas.  

Beton verpompt over 150 meter

Voor Betonmortel Nederland, aangesloten bij Betonhuis Betonmortel is het project rondom het plein niet alleen een technologische uitdaging, maar ook een logistieke klus. Accountmanager Frenklin den Haan: “Voor de fietsparkeergarage hebben wij een speciale betonsamenstelling ontwikkeld. Het mengsel is verpompt over een afstand van 150 meter, met daarin veel  90 graden bochten. Rond de brug gaat de leiding omhoog en dan weer naar beneden gaan. Het bijzondere mengsel, een ZVB SF2, is zeer hoog vloeibaar en wordt dan met een t-splitsing in de op twee plaatsen gelijktijdig verpompt. Een technisch en beton technologisch hoogstandje van BAM, Faber en Betonmortel Nederland.  

Duurzaam betonmengsel

Voor de nieuwbouw van het ABN AMRO levert de CSC keurmerkhouder een speciaal ontwikkeld BreeamMixx waarin diverse gerecyclede grondstoffen zitten zoals Eco granulaat Eco-filler. “Tevens voegen wij vliegas toe en gebruiken we gerecycled water uit ons spoelmachine op de betoncentrale.”, voeg Den Haan toe.  Logistiek is het project ook een uitdaging. “Just in Time! En er is niet meer plaats voor twee betonmixers voor de betonpomp van Faber. Dit vraagt om een goede afstemming. Vooral met grote storts van 500 kuub of meer was het een hele operatie om vanaf vroeg tot laat en in daluren en spitstijden dit op de rit te houden.” 

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, Communicatie, Statistiek
0613049978