nieuwspagina

Eerste CSC-certificaten in België

Auteur: Persbericht FEDBETON 18 september 2019 Laatste update 19 september 2019

In België zijn de eerste CSC-certificaten uitgereikt. CSC garandeert de duurzame productie van beton en geeft zekerheid voor de afnemers. Het wordt toegekend op basis van eisen ten aanzien van de milieu-impact van een bedrijf, maar ook de invloed van de sociale en economische aspecten op de omgeving wordt beoordeeld.

AC Materials uit Puurs, Declercq Stortbeton uit Waregem en Van Akelyen bouwmaterialen uit Zele mochten ieder de eerste CSC-certificaten in ontvangst nemen van Jef Lembrechts, voorzitter van de Vlaamse Confederatie Bouw: “Deze bedrijven zijn hiermee duidelijk koplopers op het gebied van duurzaam ondernemen.” SGS zorgde als onafhankelijk certificerende instelling voor de audits en de uitreiking van de certificaten die plaats vond op de beurs MATEXPO.

Certificaat voor verduurzaming van beton

Het CSC-certificaat werd in het leven geroepen door de Concrete Sustainability Council. Deze wereldwijde organisatie staat voor de verduurzaming van beton. Om dit op een transparante manier inzichtelijk te maken, heeft de organisatie het CSC-certificatiesysteem opgesteld. Het waarborgt onder meer de verantwoorde herkomst van de gebruikte grondstoffen en de inzet van een optimaal productieproces met respect voor mens en milieu. De gecertificeerde bedrijven verbinden zich verder ook om in te zetten op de continue verbetering van hun processen en een minimalisering van hun milieu-impact.

Zekerheid voor de afnemer van beton

Ter gelegenheid van de eerste CSC-certificaten organiseerden FEDBETON (federatie van producenten van stortklaar beton) en FABA (federatie van algemene bouwaannemers) een seminar. Peter De Vylder, directeur FEDBETON: “Het CSC-certificaat biedt zekerheid aan de gebruikers van beton. In België wordt dit certificaat de maatstaf om mee samen te werken.“ Steeds meer opdrachtgevers vragen of eisen het gebruik van duurzaam gecertificeerde bouwproducten in het kader van duurzaamheidbeoordelingssystemen. CSC is erkend als een certificeringssysteem voor verantwoord inkopen dat van toepassing is in het kader van BREAAM-certificering. Dit geeft niet alleen CSC-gecertificeerde bedrijven een voordeel bij het leveren aan projecten die BREEAM-certificering zoeken, het biedt projectontwikkelaars ook een extra mogelijkheid om punten te verdienen voor het systeem.

CSC in Nederland

Wereldwijd zijn er al meer dan 200 certificaten uitgereikt. In België wordt het CSC-certificeringssysteem vertegenwoordigd door FEDBETON. In Nederland wordt het CSC-certificeringssysteem vertegenwoordigd door Betonhuis, sector Betonmortel.