nieuwspagina

GCCA bundelt krachten met Concrete Sustainability Council

Auteur: Persbericht GCCA, vertaling Betonhuis 16 april 2019 Laatste update 2 maart 2020

De Global Cement and Concrete Association (GCCA) gaat zich aansluiten bij de Concrete Sustainability Council (CSC). Het specifieke certificatiesysteem voor verantwoord inkopen en duurzaam produceren van beton staat hiermee nog sterker. Continuïteit is wereldwijd gewaarborgd.

Het verantwoord inkopen van bouwmaterialen krijgt steeds meer prioriteit bij bouwprojecten en bij overheidsopdrachten. Door de korte toeleveringsketens en meestal lokale productie leent beton zich goed voor het aantonen van ecologisch, sociale en economisch verantwoorde inkoop. Het CSC is ontwikkeld in samenwerking met diverse stakeholders en wordt erkend door internationaal duurzame beoordelingsmethoden zoals BREEAM en DGNB. Sinds de introductie van het certificeringssysteem in 2017 zijn er al meer dan 160 fabrieken in tien verschillende landen gecertificeerd. CSC-voorzitter, Dr. Christian Artelt: "We zijn zeer verheugd over de beslissing van De Global Cement and Concrete Association om de duurzaamheidsvoordelen van beton via CSC te versterken. We kijken er naar uit om de ontwikkeling CSC met hun ondersteuning verder te versnellen."

CSC-certificering

Het certificaat biedt de afnemer van beton zekerheid over een duurzame, verantwoorde herkomst van de gebruikte grondstoffen, een optimaal productieproces en recyclebaarheid. Voor de producent is het een stimulans om te blijven innoveren en actief bezig te zijn met productontwikkeling. Door de internationale bredere erkenning geeft het CSC-certificaat voordeel bij het zaken doen op de internationale markt. Er zijn vier CSC-niveaus: brons, zilver, goud en platina. In Nederland is CSC-NL (Betonhuis Betonmortel) de regionale systeembeheerder van de internationale CSC-regeling. De feitelijke certificering wordt uitsluitend uitgevoerd door bij CSC aangesloten en onafhankelijke certificerende instellingen.

Global Cement and Concrete Association

De Global Cement and Concrete Association werkt wereldwijd aan het versterken van de betonsector, met name voor duurzaam bouwen. Het bondgenootschap bevordert innovatie in de hele waardeketen van de bouw in samenwerking met brancheorganisaties, architecten, ingenieurs en vernieuwers. GCCA Concrete and Sustainable Construction Director, Dr. Andrew Minson: "Het laten zien van duurzame CSC-praktijkvoorbeelden door de betonindustrie en ketenpartners, is een win-winsituatie. Het CSC-certificaat is een tastbaar bewijs voor ontwerpers, ontwikkelaars, leveranciers van beton en cementfabrikanten.” Met de steun aan CSC laat GCCA zien hoe oplossingen kunnen voldoen aan de mondiale bouwuitdagingen en duurzame klimaatdoelen. Meer informatie over GCCA.