nieuwspagina

Prachtig schoonbeton voor Clubhuis golfbaan De Kroonprins

Auteur: Persbericht en Foto's NOE-Betonvormgeving 13 november 2018 Laatste update 14 februari 2020

In de bocht waar de rijksweg A2 en A27 elkaar ontmoeten en gelegen aan het Merwedekanaal, is sinds kort de golfbaan De Kroonprins Vianen geopend. Bij het ontwerp van het clubgebouw koos architect P.J. van Noort ervoor om clubgebouw en driving range in één betonnen bouwwerk te integreren.

Schoonbeton en lijnenstructuur

Het clubgebouw past in de omgeving door de betonnen constructie met behulp van NOEplast structuurmatten te voorzien van een natuurlijke lijnenstructuur die appelleert aan Japanse rietmatten. Centraal zichtbaar vanaf de parkeerplaats wordt de structuur van één van de wanden onderbroken door een in het beton meegestort logo.

Het clubgebouw telt twee verdiepingen en heeft een landhuisachtige uitstraling. De onderste verdieping wordt grotendeels aan het zicht onttrokken door een aangelegde verhoging die doet denken aan een terp. De bovenverdieping van het clubgebouw lijkt hierdoor naar omhoog te zijn gedrukt en voor de kijker te zweven. De bezoeker heeft zo vanuit het clubgebouw volledig vrij uitzicht over de golfbaan. Het ontwerp hiervan werd in handen gegeven van architect P.J. van Noort uit Breda; de feitelijke bouw werd gerealiseerd door Bolton uit Woerden. Voor al het betonwerk werd Harberink uit Giessen ingeschakeld.

Natuurlijke uitstraling met schoonbeton

De dragende benedenverdieping is volledig uitgevoerd in beton en herbergt onder meer de golfshop, lockers, parkeerruimte voor golfkarren, kleedkamers, doorgang naar de golfbaan en entree naar het bovengelegen restaurant en de vergaderruimten. De betonconstructie is in het werk gestort met behulp van het NOEtop bekistingsysteem dat werd geleverd door NOE-Bekistingtechniek.

Voor alle representatieve ruimten met belangrijke zichtfunctie koos de architect voor een natuurlijke uitstraling van het beton door een afwerking met een structuur. Deze structuur wordt ook doorgezet in de aansluitende driving range waarvan de wanden eveneens in het werk zijn gestort. De architect koos bewust voor een betonnen uitvoering in tegenstelling tot veel andere driving ranges die vaak zijn uitgevoerd in houten rabatdelen. De driving range werd voorzien van een sedum-dakbedekking die doorloopt in de verhoogde delen rondom het clubgebouw.

Geraffineerd logo in beton gestort

De kopse kant van de driving range is gelegen aan de parkeerplaats. Hier valt direct het logo van de golfbaan op dat in de betontextuur is verwerkt. NOE-Betonvormgeving is gespecialiseerd in de uitvoering van beeldmerken en merknamen in beton en ontwikkelde voor de golfbaan een oplossing die direct kon worden meegestort. Opmerkelijk is de verspringende reliëfdiepte die het logo extra benadrukt. Wat verder in het oog springt, zijn de uitstekende vlag en het woordmerk die doorlopen in de textuur van de betonnen wand van de driving range. Om het logo mee te kunnen storten, is dit door middel van CNC-techniek en computergestuurd frezen in de structuurmat verwerkt.