nieuwspagina

Stil en schoon met Hybride betonmixers

Auteur: Persbericht Wierda Hybrid Technologies / Kijlstra 9 juli 2019 Laatste update 14 juli 2019

Kijlstra Beton, lid van Betonhuis Betonmortel, maakt al sinds de zomer van 2017 gebruik van hybride betonmixers van Wierda Hybrid Technologies. Algemeen directeur Peter van der Wal zet daarmee in op duurzaamheid en daarmee komt hij tegemoet aan de wensen van opdrachtgevers in de bouwsector. "De inzet van deze duurzame voertuigen werkt door in de MKI scores. Daarnaast past het in ons streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen".

Betonmortelsector zet in op duurzaamheid

Niet alleen Kijlstra Beton, maar alle leden van de sector Betonmortel zetten in op duurzaamheid. Dat blijkt ook uit het vijfde Duurzaamheidsverslag over de periode 2012 - 2017. Deze editie van het brancheverslag laat zien dat er op diverse vlakken vooruitgang is geboekt, zoals reductie van CO2-uitstoot en meer hergebruik van materialen. Paul Ewalds, sectorsecretaris Betonmortel: "Betoncentrales aangesloten bij Betonhuis dragen structureel bij aan de verduurzaming van de betonsector en geven hiermee invulling aan de ambities van het Betonakkoord. De hybride mixers van Kijlstra zijn een mooi voorbeeld." 

Hybride aandrijving is stiller en schoner

Kijlstra Beton is actief met eigen centrales in Drachten, Veendam, Vianen, Emmen, Swifterbant en Amsterdam. In totaal rijden er bij al die centrales 55 betonmixers waarvan inmiddels 15 van het type met de hybride aandrijving. Van der Wal: "Dat betekent dat de dieselmotor niet hoeft te lopen voor de aandrijving van de trommel. Dat scheelt op jaarbasis tot 30 procent brandstof en CO2 uitstoot, maar het is ook veel stiller tijdens het lossen. Dat is met name ideaal in stedelijke gebieden ideaal, maar bijvoorbeeld ook op de veerboten naar de Waddeneilanden. Soms moeten we ook binnen lossen in bedrijfshallen, bijvoorbeeld voor de productie van prefab bouwelementen. Doordat er geen uitstoot van de dieselmotor is leidt dat direct tot een gezondere werkomgeving." De hybride betonmixer wordt gedurende de nacht opgeladen waarna hij de hele dag ingezet kan worden. Mocht er onverhoeds onvoldoende stroom zijn, of als er storingen optreden dan neemt de dieselmotor het automatisch over.

Koplopers in conventionele markt

Veel leden van Betonhuis Betonmortel lopen voorop met de keuze voor de hybride betonmixers in een conventionele markt. Voor van der Wal is het meer. Hij ziet het als een investering in duurzaamheid, maar ook in het imago van het bedrijf. "We hebben gekozen voor een frisse, nieuwe huisstijl en we zien dat ook onze chauffeurs trots zijn op hun nieuwe voertuigen. Samen met veel andere, bij Betonhuis aangesloten bedrijven steken we onze nek uit. Niet alleen met deze duurzame betonmixers, maar ook op gebieden als veilig werken."

Meer informatie over Kijlstra Beton.

Meer informatie over het brancheverslag Betonhuis Betonmortel