nieuwspagina

Webinar 'het verwerken van vezelbeton' goed bekeken

Auteur: Sacha van Hout 27 januari 2022 Laatste update 23 februari 2023

Door het toevoegen van staalvezels of kunststofvezels aan het beton kunnen eigenschappen van het materiaal worden verbeterd. In het webinar ‘het verwerken van vezelbeton’ werden vragen als hoe zorg je voor een homogene verdeling en wat is de beste dosering beantwoord door sprekers Bart Wight van Bekaert en Walter Speelman van Mebin. 

Het webinar ging van start met een introductiefilm, waarna gespreksleider Hans Kooijman, hoofdredacteur van Betoniek, drie stellingen deponeerde waarop de kijkers actief hun mening mochten geven en vragen konden stellen.

Staalvezelbeton in zichtwerk

Met de stelling ‘staalvezelbeton kun je prima toepassen in zichtwerk’ was 55 procent van de kijkers het eens, en dus 45% oneens. Walter Speelman geeft aan dat de keuze voor het gebruik ervan heel persoonlijk is. “De kans bestaat dat een staalvezel die net onder het oppervlak ligt, gaat oxideren. Dan krijg je een roestplek op je wand, sommigen houden van een industriële look, dan is het prima, maar denk je aan de CUR 100, dan kun je beter geen staalvezel toepassen”.  Bart Wight weerlegt dit omdat je ook gebruik kunt maken van verzinkt staal dat niet roest. Samenvattend, als je je bewust bent van het materiaal, kan je er prima zichtwerk van maken. Maar beton blijft beton.

Homogeniteit

Hoe krijg je nu een goede verdeling in de betonmortel. In eerste instantie wordt er een mengsel ontworpen dat afgestemd is op de staalvezels die toegepast worden en zich zo homogeen kunnen mengen in het beton. Vaak houdt dit in dat je wat aanpassingen aan je mengsel moet doen om een mooie verdeling te krijgen, bijvoorbeeld een fijnere fractie grind. Door de mixer snel te laten draaien en het staal gedoseerd toe te voegen, krijg je een mooi homogeen mengsel. Volgens de heren Wight en Speelman is het maken van een homogeen mengsel dus nooit een probleem. Hoe denken onze kijkers over deze stelling? Maar liefst 86% is het oneens met deze stelling. Bart Wight: “Als er mensen zijn die problemen hebben, meld je alsjeblieft, dan lossen we het samen op”.

Bart Wight: “Je kan een hoop gewapend beton vervangen door staalvezelbeton maar je kunt inderdaad niet alles rücksichtslos vervangen. Maar er is veel meer mogelijk met staalvezelbeton dan we tot op heden toepassen”. Primair aan staalvezelbeton denken als te gebruiken product in plaats van traditioneel gewapend beton kan misschien een eerste stap zijn om het meer toe te gaan passen.

Ondanks de valse start afgelopen december is het webinar zeer goed bekeken en was er grote interactie. Dit werd duidelijk door het grote aantal vragen dat via de chat binnenkwam. Zo ontvingen we van Victor Domingo Carballeira het volgende bericht:

“Het is gelukt en het was een genoegen. Hans, Bart en Walter zij dank voor een loeiend boeiend webinar. En natuurlijk ook Marjolein en Jacques. Driewerf DANK!".

Heb je de webinar gemist, kan je terugkijken via deze link.

Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM