nieuwspagina

Nieuwe schaalbare technologie voor CO₂-arm cement krijgt groen licht van Europa

Auteur: Persbericht Ecocem Foto: Ecocem 8 februari 2024

Ecocem, een vooraanstaande producent van duurzaam cement, heeft onlangs groen licht gekregen van Europese autoriteiten voor zijn innovatieve ACT-technologie. Deze technologie belooft een revolutionaire stap voorwaarts te zijn in de strijd tegen koolstofuitstoot in de cementindustrie.

Met de Europese goedkeuring, bekend als de European Technical Assessment (ETA), kan Ecocem nu zijn CO₂-arme cement op basis van de ACT-technologie in heel Europa introduceren. Deze onafhankelijke beoordeling, uitgevoerd door de Europese organisatie voor technische beoordelingen (EOTA), is cruciaal voor het verkrijgen van een CE-markering, wat aangeeft dat het product voldoet aan de Europese normen.

ACT-Technologie

De ACT-technologie, het resultaat van tien jaar onderzoek en innovatie, heeft zich al bewezen in strenge praktijktests. Deze tests tonen aan dat ACT aanzienlijke CO₂-reductie mogelijk maakt, met een vermindering van 70% in vergelijking met het gemiddelde Europese cementmengsel. Bovendien tonen de lopende trials overtuigende resultaten op het gebied van sterkte, duurzaamheid en verwerkbaarheid van beton. Ecocem verwacht in de loop van 2024 de eerste klanten in de Europese markt te voorzien van ACT-cement, met volledige commercialisering tegen 2026. Deze timing komt overeen met de recente doelstellingen van de Europese Commissie om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2040 met 90% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990.

Donal O'Riain, oprichter en algemeen directeur van Ecocem
De technische goedkeuring is een gamechanger voor onze industrie, want deze stelt ons in staat ACT in de Europese markten te zetten, zowel rechtstreeks als met licenties voor andere cement-, beton- en bouwbedrijven.

Duurzame cement- en betonindustrie 

De ETA voor ACT-cement opent de deur naar een duurzamere toekomst voor de cementindustrie en draagt bij aan wereldwijde inspanningen om de opwarming van de aarde te beperken. Met Ecocem's baanbrekende technologie komt een 'netzero'-ambitie voor de cementindustrie binnen handbereik, met aanzienlijke voordelen voor het milieu en de samenleving als geheel. Ecocem's voortdurende inzet voor innovatie en duurzaamheid toont aan dat de transitie naar een koolstofarme toekomst mogelijk is. Met de steun van Europa en andere wereldwijde partners zal ACT-cement een belangrijke rol spelen in het realiseren van een groenere, meer veerkrachtige wereld.

Themapagina Beton en CO₂

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978