Beton en CO₂-reductie
Sterk de toekomst in
Sterk de toekomst schetst een positieve visie op de manier waarop de cement- en betonindustrie een belangrijke rol zal spelen bij het bouwen van de duurzame wereld van morgen. In de afgelopen 100 jaar is beton hét essentiële bouwmateriaal geweest dat onze moderne wereld heeft vormgegeven. Terwijl we belangrijke uitdagingen aangaan voor toekomstige generaties, zoals infrastructuur, woningen, schoon water en bescherming tegen klimaatverandering, werken de bij Betonhuis aangesloten bedrijven aan de overgang naar een CO₂-neutrale betonproductie. Samen met vele andere partijen bouwen we zo aan een betere wereld.
1,6%
Beton is een relatief CO₂-arm bouwmateriaal. Jaarlijks gaat het in Nederland om slechts 1,6% van de totale uitstoot (inclusief wapeningsstaal).
14 miljoen m³
Jaarlijks wordt ongeveer 14 miljoen m³ beton verwerkt in de Nederlandse bouw. De gemiddelde CO₂ emissie van Nederlands beton is 299 kg/m3. Bron: Roadmap CO₂ Betonakkoord (2017).
Koploper
De Nederlandse betonketen loopt voorop in reductie van CO₂-emissies door het gebruik van CO₂-arme cementen en nieuwe bindmiddelen.
-30%
De vakgroep Betonakkoord van Betonhuis komt met een realiseerbare doelstelling een gemiddelde CO₂-reductie van ca. 30% voor de betonproductie in 2030 (A1 t/m A3).
Roadmap CO₂ Betonindustrie
In 2021 heeft Betonhuis het initiatief genomen om de CO₂-emissiereductiedoelstelling voor betonindustrie in 2030 te bepalen. De vakgroep Betonakkoord van Betonhuis heeft samen met SGS INTRON de zes meest gebruikte productgroepen (Betonmortel, Bestrating, Constructieve Prefab, Stenen en Blokken en Riolering) onderzocht op de potentiele CO₂-reducties, met focus op beïnvloedbare aspecten binnen de betonindustrie zelf. De afgelopen twee jaar werden de relevante innovaties besproken. De verkregen inzichten werden bediscussieerd en aangescherpt in de vakgroep, resulterend in kwantitatieve evaluaties (A1 t/m A3) per betonproductgroep die zoveel mogelijk aansluiten op de ambities van het Betonakkoord. En is in 2021 aan de slag gegaan met het Betonakkoord.
Roadmap CO₂ Betonakkoord
De Roadmap CO₂ van het Betonakkoord is een routekaart voor de gehele betonketen (A t/m D), met concrete maatregelen om CO₂-reductiedoelen (minimaal 30% in 2030, ambitie 49% in 2030, 100% in 2050) uit het Betonakkoord te behalen. Op basis van samenwerking met betonvertegenwoordigers volgt de Roadmap het Bouwwaardemodel met 28 handelingsperspectieven. Deze zijn onderbouwd met expertise en wetenschappelijke rapporten.
Handelingsperspectieven
De handelingsperspectieven zijn beschrijvend, inspirerend acties voor betrokkenen, gedifferentieerd naar realistische en ambitieuze doelen. Opvallend is dat de voorgestelde reductieperspectieven boven de doelstellingen liggen, waarmee flexibiliteit en aanpassingen mogelijk zijn. De Roadmap is een flexibele wegenkaart zonder strikt stappenplan, waardoor het de ruimte biedt om effectief in te spelen op veranderende omstandigheden. Betonhuis heeft op basis van deze route haar verantwoordelijkheid genomen en heeft een Roadmap CO₂ voor de betonindustrie ontwikkeld en heeft betrekking op LCA A1 t/m A3.
Visie
Het Betonakkoord komt met 28 perspectieven voor de gehele betonketen. Deze individuele perspectieven hebben een theoretisch reductie potentieel van 60% t.o.v. 1990.
-30% in 2030
Het realiseren van een vermindering van de CO₂-uitstoot in de betonketen met 30% in 2030 t.o.v. 1990, met daarbij een ambitie gericht op een reductie van 49%.
25% reductie
Doelstelling GCCA: 25% CO₂-reductie per m³ beton tegen 2030. t.o.v. 2020.
20% reductie
Doelstelling GGCA: 20% CO₂ reductie per ton of cement in 2030 t.o.v. 2022.
Roadmap Cementindustrie (GCCA)
In 2021 lanceerde de Global Cement Concrete Association (GCCA) haar Routekaart 2050 voor een Klimaatneutrale Betonindustrie. Dit vertegenwoordigt het gezamenlijke engagement van 's werelds toonaangevende cement- en betonbedrijven, goed voor 80% van het mondiale cementvolume buiten China. De routekaart schetst een gedetailleerd traject naar netto nul om de opwarming van de aarde tot 1,5°C te beperken. Veertig vooraanstaande fabrikanten verbonden zich om de CO₂-uitstoot tegen 2030 met 25% te verminderen, een beslissende stap op weg naar 'Netto Nul' beton in 2050.
2020 tot 2030
In dit cruciale decennium zal de GCCA de CO₂-reducties versnellen door middel van de volgende acties en initiatieven:
- verhoogde vervanging van klinker - inclusief vliegas, calcinerende kleien, gemalen gegranuleerde hoogovenslak (ggbs) en gemalen kalksteen.
- vermindering van fossiele brandstoffen en toename van het gebruik van alternatieve brandstoffen
- verbeterde efficiëntie in de productie van beton
- verbeterde efficiëntie in het ontwerp van betonprojecten en het gebruik van beton tijdens de bouw, inclusief recycling
- investeringen in technologie en innovatie
- CCUS-technologie en infrastructuurontwikkeling