nieuwspagina

Bouwbeurs 2019 voor Betonhuis succesvol!

Auteur: Redactie Betonhuis 5 februari 2019 Laatste update 10 maart 2020

Experimenteel Beton trok veel bezoekers op de Bouwbeurs 2019. "Er heerste een positieve vibe op de stand van Betonhuis. Je voelde de nieuwe energie bij vooral jonge architecten”, vertelt Taco van den Broek, sectorsecretaris Constructief Prefab. De Bouwbeurs trok ongeveer 75.000 bezoekers en om en nabij de 1.000 bezoekers zijn in de stand van Betonhuis geweest.

Onmogelijke ideeën in beton verkennen

Het verkennen van de maakbaarheid van de steeds verder reikende fascinaties en ambities van ontwerpers en vormgevers was uitgangspunt van Experimenteel Beton. Het komt voort uit het streven naar een meer intensieve, uitdagende en vruchtbare samenwerking tussen architect, ontwerper en producenten van prefab beton. Het was een workshop van architecten met producenten, leden van de sector Constructief Prefab van Betonhuis. In 2018 waren dit de leden Byldis, Geelen Beton, Westo Prefab Betonsystemen, Riboton B.V., HCI Betonindustrie B.V. en CRH. En dit jaar deden ENCI en Cementbouw (ook CRH) mee, vanwege een in-company workshop bij MVRDV; een architectenbureau met een mondiaal bereik. 

Workshop verbindt architecten en betonproducenten

De workshop begon in mei 2018 met een brainstormsessie met ca. 25 architecten en 7 leden. In juni was de in-company sessie. In oktober was de terugkomdag voor alle participanten inclusief MVRDV om de eerste prototypes te bespreken en op de bouwbeurs werden de definitieve prototypes getoond met klinkende namen: van vlaflip tot dubbeldubbel gekromd beton en van glowcrete tot pykrete. Er was veel belangstelling voor de getoonde prototypes. En natuurlijk konden de prototypes worden aangeraakt, wat soms tot grote verbazing leidde, bijvoorbeeld een tegel die verkleurde als gevolg van hitte of UV-verlichting.De betrokken architecten en producenten vertelden op de stand enthousiast over de door hun ontwikkelde prototypes, maar net zo gemakkelijk over de andere prototypes.

Over twee jaar weer op de Bouwbeurs?

De Bouwbeurs trok ongeveer 75.000 bezoekers. De meest waardevolle gesprekken waren met ontwerpers, designers en docenten. Kernpunten in deze gesprekken waren vaak de mogelijkheden van beton, innovaties, 3D-printen en BIM. Verschillende bezoekers willen dan ook het boekje ontvangen dat gemaakt wordt naar aanleiding van de workshop en een groot aantal van de architecten wil voor de volgende workshop een uitnodiging ontvangen. Een nieuwe workshop kan niet zonder nieuwe hulp.

Alle participanten van de workshop en geïnteresseerden van de Bouwbeurs 2019 kregen een inspiratieboek toegestuurd met alle prototypes en de ontwikkeling daarvan en wie waaraan heeft meegewerkt.

De workshop genaamd Experimenteel beton verbindt de architect met de producent. Deze video laat het proces zien van brainstormsessie tot en met de ontwikkelde prototypes. Meedoen kan: mail constructief-prefab@betonhuis.nl.