nieuwspagina

Experimenteel Beton 2018 afgerond

Auteur: Taco van den broek 29 april 2019 Laatste update 8 februari 2022

Het verkennen van de maakbaarheid van de steeds verder reikende fascinaties en ambities van ontwerpers en vormgevers was uitgangspunt van Experimenteel Beton. Het komt voort uit het streven naar een meer intensieve, uitdagende en vruchtbare samenwerking tussen architect, ontwerper en producenten van prefab beton.

Ideeën worden uitgewerkt tot prototypes

Het was een workshop van architecten met producenten en leden van de sector Constructief Prefab van Betonhuis. In 2018 waren dit de leden Byldis, Geelen Beton, Westo Prefab Betonsystemen, Riboton B.V., HCI Betonindustrie B.V. en CRH. En dit jaar deden ENCI en Cementbouw (ook CRH) mee, vanwege een in-company workshop bij MVRDV; een architectenbureau met een mondiaal bereik.

Doel

Experimenteel Beton is een spin-off van de succesvolle casestudies Experimenteel Beton. Het wordt ingezet om een brede groep ontwerpers in dialoog te brengen met de industrie. Een dialoog die niet bestaat uit louter informatie over bestaande mogelijkheden en kennismaking met de laatste toepassingen, maar één waarin aan de ontwerpers wordt gevraagd wat zij willen maken. Ongeacht de voorkennis van de ontwerpers met betrekking tot de technische mogelijkheden worden hun ambities in discussie gebracht. De industrie zelf wordt hierbij ook gevraagd om bestaande en schijnbaar impliciete beperkingen qua productie en financiën in eerste instantie buiten beschouwing te laten. Niets is te gek!

Ze komen samen met ideeën die worden uitgewerkt tot een of meerdere prototypes. Vervolgens wordt pas gekeken in hoeverre het idee toepasbaar is in een concreet project.

De opbouw

In mei 2018 was de eerste brainstormsessie met architecten en producenten. In juni volgde een sessie met alleen architecten van MVRDV. De ideeën van beide sessies zijn in de zomermaanden uitgewerkt tot eerste prototypes. Deze zijn begin oktober gepresenteerd tijdens een vervolgsessie met alle deelnemende architecten en producenten; zo’n 35 professionals die zich over de tot dan toe ontwikkelde ideeën buigen.

De titels waren net als de eerste prototypes erg veelbelovend: vlaflip, latex, sucks, klei, dubbeldubbel gekromd, stapelpaneel, pykrete, traploze trapmal, opencrete/decrete, flowcrete, glowcrete, showcrete, flexcrete.

Inspiratieboek

Het resultaat was een presentatie van alle prototypes op de Bouwbeurs 2019 en het publiceren van een inspiratieboek.

Geïnspireerd of heeft u gewoon vragen over creatieve betonideeën? Stuur ons een bericht: constructief-prefab@betonhuis.nl.