nieuwspagina

Experimenteel Beton verbindt architect en betonproducent

Auteur: Taco van den broek, Foto's: ®bureaubakker 15 januari 2019 Laatste update 24 september 2019

Op de Bouwbeurs, van 4 tot en met 8 februari 2019, worden de prototypes getoond die voortkomen uit de workshop Experimenteel Beton. Aan deze workshop deden architecten en betonproducenten, leden van Betonhuis Cement en Constructief Prefab, mee. Prototypes met klinkende namen: van vlaflip tot dubbeldubbel gekromd beton en van glowcrete tot pykrete.

Onmogelijke ideeën in beton verkennen

Het verkennen van de maakbaarheid van de steeds verder reikende fascinaties en ambities van ontwerpers en vormgevers is uitgangspunt van Experimenteel Beton. Het komt voort uit het streven naar een meer intensieve, uitdagende en vruchtbare samenwerking tussen architect, ontwerper en producenten van prefab beton.

Beton is uniek, creatief en zeker niet saai

Beton blijft in de ervaring van veel ontwerpers toch vaak grijs, saai en zwaar. Men lijkt vooral beperkt in de mogelijkheden om het materiaal naar hun hand te zetten. Niets is minder waar. De dialoog waarin aan de ontwerpers werd gevraagd wat zij willen maken, leverde creatieve resultaten op. Ongeacht de voorkennis van de ontwerpers met betrekking tot de technische mogelijkheden werden hun ambities in discussie gebracht. De industrie zelf werd hierbij ook gevraagd om bestaande en schijnbaar impliciete beperkingen qua productie en financiën buiten beschouwing te laten. 

Structuur van blauwe schimmelkaas in beton

In mei was de eerste brainstormsessie met architecten en producenten. In juni volgde een tweede sessie met architecten van MVRDV, Betonhuis Cement en Heidelberg. De ideeën van beide sessies zijn in de zomermaanden uitgewerkt tot eerste prototypes. Uitdagingen waren onder meer: hoe krijg je de structuur van bijvoorbeeld blauwe schimmelkaas in beton, hoe zorg je voor een mooie kleurverdeling of hoe maak je dubbele krommingen? Na de laatste sessie in oktober zijn de verschillende prototypes verder uitgewerkt en doorontwikkeld.

Bezoek Experimenteel Beton

Op 4 tot en met 8 februari tijdens de Bouwbeurs 2019 Hal 9 standnummer D.054 worden de prototypes tentoongesteld. Wisselend zullen deelnemende professionals aanwezig zijn om een toelichting te geven bij de verschillende modellen. Van het hele traject en de eindproducten wordt een naslagwerk met veel foto’s gemaakt. Deze kunt u bij ons op de stand verkrijgen. Gratis naar de bouwbeurs? Klik hier.

Meer informatie

Geïnspireerd? Of wilt u de mogelijkheden van beton zien? Of heeft u zelf creatieve betonideeën? Wij nodigen u graag uit als dit project in 2020 weer van start gaan. Stuur ons een bericht: constructief-prefab@betonhuis.nl