nieuwspagina

‘Industrialisatie is de toekomst’

Auteur: Naomi Heidinga Foto: MorgenWonen 14 maart 2023 Laatste update 25 maart 2023

VolkerWessels MorgenWonen is één van de pioniers op het gebied van de productie van industrieel vervaardigde woningen. In de fabriek worden prefab elementen en units gemaakt, die op de bouwplaats met een elektrische bouwkraan op hun plek worden gehesen. De woningen zijn volledig demontabel dankzij het gebruik van droge verbindingen. Dankzij de kennis en ervaring die het bedrijf de afgelopen jaren heeft opgedaan, heeft men een CO2 reductie van meer dan 40 procent weten te behalen ten opzichte van het eerste casco dat werd gerealiseerd.

“Dat is onder meer gelukt door het gebruik van een ander betonmengsel,” vertelt Leander Jonker van MorgenWonen. “Er wordt minder cement toegepast en een ander type cement: CEMIII. De betonnen wanden en vloerelementen zijn tegenwoordig dunner dan bij het eerste casco. Zo kan een forse CO2 reductie worden behaald, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit van de woningen.” 

Twee woningen per dag

Ook het productievolume is verhoogd. “Voorheen realiseerden we één woning per dag; tegenwoordig ligt dit aantal op twee en schalen we op. Op de bouwplaats worden met behulp van een elektrische kraan de elementen op hun plek gehesen. Door de keuze voor dit type kraan zorgen we dat de stikstofuitstoot tijdens de bouw zo laag mogelijk blijft. Per woning zijn vijf vrachtwagens nodig voor de complete montage. Daarmee blijft het verkeer van en naar de bouwplaats beperkt, zeker in vergelijking met traditionele bouw. Dit betekent automatisch minder overlast voor omwonenden.”

Demontabel

De elementen worden in de fabriek al voorzien van gevelbekleding, kozijnen, installaties en zelfs een complete badkamerunit. Op de bouwplaats hoeven de elementen enkel gemonteerd te worden. “Dat gebeurt met een droge verbinding. Onze woningen zijn daarmee volledig demontabel: ze kunnen uit elkaar worden gehaald en elders weer worden opgebouwd. In de praktijk zal dit niet snel gebeuren, maar het kan wel, hebben we bewezen.”

Drie woningconcepten

Onder het MorgenWonen label vallen drie woningconcepten. “Bij het ‘Puur’ concept wordt de woning geheel industrieel vervaardigd. Dit betekent overigens niet dat we allemaal dezelfde woningen produceren. Er is steeds meer mogelijk qua afwerking en gevelbekleding. Niet alles kan, er gelden wel kaders waar we binnen moet blijven. Dit is nu eenmaal een voorwaarde voor standaardisatie. Voor alle woningen geldt echter dat ze standaard nul op de meter zijn. Ze wekken bij voorkeur meer energie op dan de bewoner verbruikt.”

Particuliere verkoop

Het bedrijf bouwt voor beleggers, woningcorporaties en de seriematige particuliere verkoop. “Voor deze laatste groep is keuzevrijheid ook belangrijk. Naast de standaard zijn er daarom koperopties waar men uit kan kiezen. Denk aan een uitbouw of het plaatsen van dakkapellen. En is er keuze in de verschillende pakketten in de sanitair units.” 

Duurzaamheid

Bij het ‘Plus’ concept is er mix tussen productie in de fabriek en op locatie. “Dit maakt maatwerk mogelijk.” Daarnaast is er een houtconcept. “Welk concept je ook kiest, je kiest bij ons altijd voor duurzaamheid. Dat begint al bij de bouw, door de materiaalkeuze, de montagemethode en de aandacht voor circulariteit en dit gaat verder gedurende de gehele levensduur van de woning, met een minimaal energieverbruik en lage onderhoudskosten.”

Toekomst

“Industrialisatie is de toekomst,” aldus Jonker. “Denk maar aan de opgaven die er nu liggen: een tekort aan woningen en aan personeel in de bouw, de stikstofcrisis en eisen op het gebied van CO2 reductie. Standaardisatie is daarvoor de beste oplossing. Onze woningen worden onder optimale omstandigheden geproduceerd. Dat komt de kwaliteit ten goede. Gelukkig maar, want onze woningen moeten jaren mee kunnen. En mochten ze ooit moeten worden verplaatst, dan is zelfs dat een mogelijkheid.”

Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Sectorsecretaris Constructief Prefab, Bestrating, Stenen en Blokken
Abonneer op onze nieuwsbrief

Onder het motto 'De innovatie en duurzame eigenschappen van beton' zoekt Betonhuis opdrachtgevers, architecten, adviseurs, stedenbouwkundigen, leveranciers en gebruikers die hun kennis van duurzaam beton in de bouw willen vertellen. Via de website van Betonhuis en via onze nieuwsbrief wordt direct toepasbare kennis over de mogelijkheden en pluspunten van het toepassen van beton in gebouwen en constructies ontsloten.

full_name
CAPTCHA