nieuwspagina

Mooie opbrengst Workshop Experimenteel Beton

Auteur: Sacha van Hout Foto: Sacha van Hout 12 mei 2022 Laatste update 7 april 2024

Op woensdag 11 mei vond de eerste van twee workshops Experimenteel Beton plaats. Een enthousiaste groep architecten en producenten ging aan de slag met de vraag hoe maximaliseren we de waarde van beton, de waarde van de bouwelementen en hoe pak je hierbij de duurzaamheidsuitdagingen aan? 

De groep werd ontvangen in De Watertoren in Delft. Een inspirerende plek om gezamenlijk te komen tot mooie ideeën. Na een plenair deel, met een lezing van Siebe Bakker van bureaubakker, werd de groep in drieën gesplitst voor brainstormsessies. Voorafgaand aan de workshop was de deelnemers gevraagd om vast na te denken over welke ideeën en ambities ze hadden bij het thema 100% beton. En hoe ze hierbij de uitdaging met betrekking tot duurzaamheid aanpakken? Beton maximaal gebruikt, beton optimaal gebruikt. Beton volledig gebruikt. 100%! Tijdens de brainstormsessie gold, niets is onmogelijk!. 

Brainstorm

Na twee brainstorms, een in de ochtend en een in de middag, werd aan het einde van de workshop door iedere groep een presentatie gegeven over de verschillende inzichten die waren ontstaan. Een verscheidenheid aan ideeën kwam naar voren. Zo werd gedacht aan betonnen kozijnen, ramen zonder kozijn maar direct in het beton gezet, zoals de vroegere stalramen. Stampbeton in prefab platen die je op maat kan zagen, oprolbare stoeptegels, moestuintegels en geveltegeltuintegels kwamen allemaal voorbij. Ook werd veel gedacht om andere afvalsoorten te verwerken in beton, het twee vliegen in een klap principe. 

Prototypen

Nadat iedere groep zijn presentatie had gedaan zijn de verschillende ideeën verdeeld onder de producenten om hier prototypen van te maken. De architecten en ontwerpers blijven betrokken in het proces om de prototypen te ontwikkelen. Er zal nauw contact blijven tussen hen en de producenten. Want de bedachte plannen kunnen wellicht in de praktijk toch niet één op één uitgewerkt worden. Dan zijn enkele aanpassingen nodig. De komende periode staat dus in het teken van het uitwerken van de prototypen en in oktober komt de groep weer bij elkaar. 

Bouwbeurs

De ontwikkelde prototypen zullen uiteindelijk op de Bouwbeurs 2023 gepresenteerd worden. Het was een enerverende en zeer geslaagde dag. 

Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Sectorsecretaris Constructief Prefab, Bestrating, Stenen en Blokken