nieuwspagina

Prefab als oplossing voor 215 meter hoge Zalmhaventoren I in Rotterdam

Auteur: Taco van den Broek 1 oktober 2020 Laatste update 23 oktober 2021

In het overvolle gebied tussen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht moeten tot 2030 honderdduizenden nieuwe woningen worden gebouwd om in de groeiende vraag te voorzien.
De oplossing hiervoor? De hoogte in! De 215 meter hoge Zalmhaven I in Rotterdam, vlakbij de Erasmusbrug, wordt geheel opgebouwd uit prefab elementen. De toren krijgt maar liefst 452 appartementen en penthouses, 33 herenhuizen, een parkeergarage, kantoren, commerciële ruimtes, een daktuin en een restaurant met zicht over de imposante skyline van Rotterdam.

De voordelen van prefab bouwen

Misschien wel een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor prefab beton bij het project is de verkorting van de bouwtijd. Er kan een kwalitatief hoogstaand gebouw compleet worden uitgevoerd binnen een kort tijdsbestek. Ook de kwaliteit van de prefab elementen is bijzonder hoog doordat deze in een geconditioneerde omgeving worden gefabriceerd, wat absoluut een vereiste is bij projecten van deze omvang. Naast de bouwsnelheid is ook bouwveiligheid van belang bij zo’n groot project als De Zalmhaven. Een skelet van prefab beton geeft hier voordeel in. De veiligheid op en rond de bouwplaats wordt aanzienlijk verhoogd en voor de montage van de elementen is een beperkte montageploeg voldoende. Er zijn minder transport- en hijsbewegingen nodig en geluidsoverlast voor de omgeving wordt tot een minimum beperkt. 

Een verdieping per week

De target is een verdieping per week voor de highrise van het project. In plaats van vier jaar kost de realisatie nu maar drieënhalf jaar. Er wordt gebruik gemaakt van een zogenoemde hijsloods: een platform met kranen dat steeds een etage omhoog wordt geduwd. Door het beperken van de bouwtijd is er minder hinder voor de omgeving. En dat is voor een binnenstedelijke ontwikkeling zeer wenselijk.