nieuwspagina

Prefab beton buiten kaders

Auteur: Redactie Betonhuis 30 juli 2018 Laatste update 24 september 2019

Prefab beton is veelzijdig, functioneel en je kunt er mooie dingen mee maken. Treed maar buiten je kaders en ga ermee experimenteren. Op 17 mei jl. organiseerde Betonhuis Constructief Prefab een workshop Experimenteel Beton voor meer dan twintig ontwerpers. Hun drijfveer: meer leren over beton, in het bijzonder prefab beton, de creatieve geest de vrije loop laten en vervolgens experimenteren met ideeën. Wat wil je als ontwerper nog meer. Naast de ontwerpers deden ook verschillende producenten mee. Het thema ‘Adaptieve bekisting’ leek een lastige, maar na talloze inspirerende voorbeelden vlogen de ideeën over tafel. Een kijkje in de ideeënkeuken.

‘De Vlaflip’

Het idee is om natuurlijke aders in beton zichtbaar te maken met behulp van toevoegingen. Maar dat niet alleen, het mag een niet-repeterend patroon zijn; het belijnen en het aanbrengen van de aders moet tijdens het storten gebeuren. Er moet verschil zijn in kleur en diktes; het moet natuurlijk zijn. Een lumineus idee, maar hoe pak je dat nu aan? Bijvoorbeeld door beton en een toeslagmateriaal tegelijk te storten, waarbij je eventueel door een folie (als lijn) een stortlaag aanbrengt. Om het natuurlijke effect te verkrijgen moet het er niet op liggen, maar er ook een stuk in zitten. Uiteindelijk moet het geheel een adaptieve natuurlijke uitstraling krijgen. Hoe de hechting geborgd wordt behoeft nog wat denkwerk maar dat is van later orde.

‘Latex’

Latex klinkt al adaptief van zichzelf. Oorspronkelijk had deze als titel de pizza. Dit pizza-idee was trouwens bij meerdere groepen in trek, we maken een korte compilatie. Het grappige van een pizza-achtige constructie is bijvoorbeeld dat je een laag gaat uitrollen. Noem het een soort strekbeton. Of je combineert beton met een ander materiaal als metaal dat je later gaat bewerken. Je kunt ook gebruik maken van golvende gaaspanelen of je stort flexibele wybertjes in het beton. Een adaptieve mal is niet nodig, we hebben het in dit geval over een adaptief product.

‘B-Sucks’

“Ik wil een dun super isolerend element, met een hoge isolatiewaarde”, aldus een van de architecten. Een idee dat meteen enthousiast bijval kreeg. We isoleren om de energiewaarde omlaag te krijgen. Dit doen we door twee panelen vacuüm tegen elkaar te trekken zoals bij glas. Hier moet een spacer tussen. De spacer kan de afstand garanderen. Met een dunne spouw kan al een waarde van RC 10 worden gehaald. Dat scheelt een hoop ruimte, hierdoor heb je minder dan de helft aan materiaal nodig.

In-companyworkshop MVRDV

MVRDV is een toonaangevend architectenbureau, werkend met internationale architecten en is gevestigd in onder andere Rotterdam. Op verzoek van MVRDV gaan wij een in-companyworkshop voor hen organiseren. Daar zijn we best een beetje trots op. Gezamenlijk hebben we een keuze gemaakt uit hun bruisende boeiende ideeën. Tijdens de in-companyworkshop komen een aantal van hun architecten en een aantal van onze producenten bijeen om deze ideeën verder uit te werken. In een vervolgstap gaan de architecten samen met de producenten prototypes maken. Deze ideeën/prototypes zijn niet exclusief voor MVRDV, maar worden in het groter geheel gepresenteerd.

Deze samenwerking maakt het voor MVRDV mogelijk om niet alleen ideeën te genereren maar ook om ze uit te testen op toepasbaarheid en realiseerbaarheid. Voor ons is het een welkome uitdaging om met de ideeën en marketing omtrent mogelijkheden met prefab beton aan de slag te gaan.

Hoe nu verder?

Zoals gezegd gaan alle ontwerpers samen met de producenten experimenteren en prototypes maken. In oktober is er een vervolgsessie, dan worden de ontwikkelingen en de eerste prototypes gepresenteerd en besproken. Aan deze vervolgsessie doen alle participerende ontwerpers (inclusief MVRDV) en betrokken producenten mee. Daarna volgt nog een mogelijke verbeterslag om tijdens de Bouwbeurs 2019 de prototypes als grote mock-ups te presenteren aan het publiek.