nieuwspagina

VBI komt met nieuwgarantie voor gebruikte kanaalplaten

Auteur: Communicatie Betonhuis, persbericht VBI Foto: VBI 13 november 2023 Laatste update 17 november 2023

Een garantie op kanaalplaten die al twee decennia oud zijn, leek tien jaar geleden misschien ondenkbaar, maar vandaag de dag is het realiteit geworden. Naast het bestaande retournamecertificaat voor het terugnemen van gebruikte kanaalplaten aan het einde van hun levensduur, biedt VBI, lid Betonhuis Constructief Prefab, nu de mogelijkheid om gereviseerde kanaalplaten met een nieuwe garantie aan te schaffen.

Peter Musters, adviseur bouwprojecten, licht de garantie op gebruikte kanaalplaatvloeren toe: "Kanaalplaten zijn van dermate hoge kwaliteit dat ze niet worden gerecycled of gestort. Het revisieproces begint met ons retournamecertificaat voor nieuwe demonteerbare projecten. Onder bepaalde voorwaarden nemen we kanaalplaten terug aan het einde van de levensduur van het gebouw. Vervolgens wordt ervoor gezorgd dat deze platen veilig en als nieuw, inclusief garantie, opnieuw worden ingezet in de bouw."

Kanaalplaten met garantie

Een concreet voorbeeld van deze benadering is te zien in het project Upcycle Mall in Rotterdam, waar gebruikte kanaalplaten met garantie worden toegepast. Dit milieupark wordt volledig circulair gebouwd. Peter legt uit: "De gegevens van het Upcycle Mall-project helpen ons het revisieproces te optimaliseren. Informatie over engineering, montage, maatvoering, identificatie, keuring en transport wordt geanalyseerd. Dit resulteert in een blauwdruk die begint bij de identificatie van gebruikte en geoogste platen en eindigt bij de levering van deze platen met garantie en een nieuwe identiteit."

Architect Marc Verheijen van de gemeente Rotterdam benadrukt de uitdagingen van circulair bouwen: "Het is een ander bouwproces omdat je niet weet welke materialen wanneer beschikbaar zijn en wat de kwaliteit en prijs is." De Upcycle Mall is gebaseerd op een donorgebouw met een zichtbare, dominante staalconstructie die oorspronkelijk diende als laboratorium bij TNO in Delft.

Kanaalplaten uit sloop

De gebruikte kanaalplaten zijn afkomstig uit een sloopgebouw op Schiphol en dateren uit een order uit 1999. VBI heeft ter plaatse de platen beoordeeld en gecontroleerd, inclusief een grondige inspectie van de wapening. Door de aanwezige overdimensionering qua belastbaarheid zijn de platen veilig toepasbaar. De geoogste platen zijn op maat gezaagd, voorzien van eps-isolatie en door VBI gegarandeerd op kwaliteit, zodat opdrachtgevers er zeker van kunnen zijn dat de kanaalplaatvloer veilig is en voldoet aan alle eisen.

Peter benadrukt dat er meer gedaan kan worden om de bouwsector circulair te maken, waarbij de overheid een belangrijke rol kan spelen door innovatieve aanbestedingen. Hij zegt: "We hopen dat andere fabrikanten bereid zijn om materiaal terug te nemen. We moeten meer kennis delen en beter samenwerken. Door elkaar te ondersteunen, dragen we uiteindelijk ook bij aan ons eigen succes."

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978
Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Sectorsecretaris Constructief Prefab, Bestrating, Stenen en Blokken