nieuwspagina

Waterpasserende bestrating

Auteur: Taco van den Broek Foto: Struyk Verwo Infra 17 februari 2020 Laatste update 31 augustus 2022

De gemeente Oss is ambitieus als het gaat om het verduurzamen van de leefomgeving. Jaarlijks wordt zes hectare verharding afgekoppeld van het riool. Zo wordt meer regenwater lokaal geïnfiltreerd om verdroging van de bodem tegen te gaan en wateroverlast in de straten te voorkomen.

Klimaatadaptatie in beeld

Richard Davids, projectleider bij de gemeente, vertelt: "Om de inwoners van Oss bewust te maken van wat er gebeurt, zijn projecten uitgekozen waarbij we onze inspanning voor klimaatadaptatie duidelijker zichtbaar maken. Het winkelcentrum Ussen is daar een mooie locatie voor. Op het parkeerterrein zelf hadden we geen wateroverlast, maar binnen een straal van 500 meter wel. Daar liep het water na een heftige regenbui via de voordeur bijna naar binnen."

Rioolstelsel 

"Door het parkeerterrein van het riool af te koppelen en de bestrating te vervangen door de waterpasserende bestrating Drainwave XL wordt het rioolstelsel in de woonwijk ontlast en blijven de huizen droog. Tot nu toe werkt het goed." Dit type bestrating heeft waterdoorlatende voegstrips. Deze voegstrips hebben samen een hoge doorlaatbaarheid: ongeveer 2.000 ltr/sec/ha. Door het toepassen van de voegstrips met een hoge doorlaatbaarheid kunnen gewone straatstenen met een normaal onderhoudsregime toegepast worden." 

Waterpasserende bestrating in Borne

Nog een mooi voorbeeld van betonnen waterpasserende bestrating is te vinden in de gemeente Borne. De gemeente Borne heeft gekozen voor waterpasserende bestrating, omdat daarbij het water in de ondergrond wordt opgevangen. "We hebben steeds vaker te maken met langdurige droogte. Wanneer het dan een keer regent is het fijn dat zo veel mogelijk neerslag rechtstreeks door de grond wordt opgenomen.", laat Stef van Wanrooij van de gemeente weten. 

Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Sectorsecretaris Constructief Prefab, Bestrating, Stenen en Blokken