nieuwspagina

Beton duurder door extreem laag water

Auteur: Persbericht en foto Betonhuis 19 oktober 2018 Laatste update 23 maart 2022

Betonhuis waarschuwt opdrachtgevers en aannemers om rekening te houden met prijsverhogingen op beton en betonproducten door duurdere binnenscheepvaart. Dit jaar kampt de Rijn weer met een lange aaneengesloten laagwaterperiode.Met een dalend waterpeil is de laadcapaciteit van de schepen minder. Dit heeft gevolgen voor de betonsector die het toeslagmateriaal voor beton bijna altijd via schepen aangeleverd krijgt.

Vervoerskosten stijgen door minder laadcapaciteit

Met een laag waterpeil is de laadcapaciteit minder. Dit betekent dat voor een gelijke hoeveelheid lading meer schepen nodig zijn. De extra scheepsruimte wordt duurder en de vervoerskosten stijgen soms wel met 50 tot 100%. In sommige delen van het land neemt dit ernstige vormen aan. Dit komt ook door de overslagkosten en hogere transportkosten door wegvervoer omdat sommige havens niet meer toegankelijk zijn. Naarmate het waterpeil verder daalt en dat is voor de komende dagen de verwachting, wordt de markt steeds krapper, ook voor alternatief vervoer.  

Laagwatertoeslag voor inkomstenverlies

De laagwatertoeslag dient om het inkomstenverlies van schippers te compenseren. Dat ontstaat doordat schepen vanwege de geringere diepgang minder lading kunnen meenemen, waardoor de transportkosten van goederen, waaronder ook de grondstoffen voor de productie van beton, zijn toegenomen. Met name in het Oosten en Noorden van Nederland is de situatie nijpend. Daar dreigt grondstofschaarste door de extreme lage waterstand van o.a. de IJssel.

BNR Bouwmeester potcast

BNR Bouwmeesters heeft maandagmiddag 29 oktober aandacht besteed aan het onderwerp laag water en de aanvoer van grondstoffen. Te gast: Cees van Putten, directeur Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen; Pim van Baaren, directeur Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen en voorzitter van de Raad voor binnenvaartverladers van evofenedex en Ron Peters, directeur van Betonhuis. Luister de potcast.

Contactpersoon Betonhuis

Ron Peters, stuur een e-mail