nieuwspagina

Betonhuis is positief over de Woontop, verwacht groei en met kansen voor de betonindustrie

Auteur: Betonhuis communicatie Foto: Rijkswaterstaat, Betonhuis, grafieken van Buildsight 12 december 2024

Tijdens de Woontop zijn ambitieuze afspraken gemaakt om de bouw van 100.000 woningen per jaar te versnellen, waarvan twee derde betaalbaar moet zijn. Betonhuis concludeert dat er belangrijke doorbraken zijn geboekt, zoals de plannen voor bijna 75.000 nieuwe woningen in Utrecht, Lissebroek, Nieuw-Vennep West en Lansingerland. Om dit te realiseren, stelt het kabinet wel €7,5 miljard extra beschikbaar, bovenop de  toegezegde €12,5 miljard. Gemeenten wordt echter wel gevraagd om 50% bij te dragen aan de financiering. De vraag is of gemeenten dit kunnen opbrengen. 

"De uitvoerbaarheid van nieuwbouwwoningen blijft een uitdaging," begint Remco Kerkhoven, senior-adviseur Betonhuis. Minister Mona Keijzer introduceerde 24 oktober 2024 het programma ‘Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving' (STOER) met maatregelen om bouwprojecten efficiënter te maken. "Dat is een positieve ontwikkeling. Door overbodige regels te schrappen en uniforme nieuwbouweisen in lijn met EU-regels te hanteren, wordt de regeldruk verminderd, en wordt bouwen goedkoper en sneller. Meer horen we pas in 2025. En hoe dat in de praktijk verder uitpakt, moeten we de komende periode zien."

Betonhuis bij Buildsight

Tijdens de bijeenkomst van Buildsight op 11 december, vertelde Michel van Eekert dat de uitvoerbaarheid van de plannen om 100.000 woningen te bouwen een grote uitdaging blijft: "De minister zet volop in op prefab en industrialisering van de woningbouw. Daar zit ’m niet zozeer het probleem. De grote vraag blijft echter wie verantwoordelijk zal zijn voor de ontwikkeling en bouw van deze woningen." Hij doel op de woningcorporaties of op de bouwers voor de markt. De sector heeft ook andere uitdagingen, zoals netcongestie, stikstofregels, arbeidskrapte en een tekort aan geschikte bouwlocaties, die aandacht vragen (zie illustraties). "Op dit moment bouwen we 60.000 tot 65.000 nieuwbouwwoningen, en dat stijgt de komende jaren naar 70.000. Daarmee wordt de ambitie maar deels ingevuld. Hoewel de seinen voor groei op groen staan, zijn er ook remmende factoren. Vooral de beperkte beschikbaarheid van arbeidskracht zet een rem op de groei. “Als de sector erin slaagt om een groter deel van de bijna 26.000 openstaande vacatures in te vullen, zou het herstel nog aan kracht kunnen winnen. Licht herstel wordt pas in de tweede helft van 2025 verwacht”, zegt Van Eekert.

Kansen en gevolgen voor de betonindustrie

De afspraken van de Woontop creëren kansen voor de betonindustrie. Met de geplande versnelling van de woningbouw en de nadruk op infrastructuur en verduurzaming, zal de vraag naar betonproducten toenemen. Dit biedt de sector mogelijkheden om verder te innoveren en een leidende rol te nemen in de transitie naar duurzame conceptontwikkeling en prefab fabricering. Betonhuis benadrukt de rol van beton in het realiseren van betaalbare en duurzame woningen. Innovatieve toepassingen zoals circulaire prefab-elementen, CO₂-arm beton en betontechnieken die bijdragen aan het reduceren van bouwtijden, sluiten perfect aan bij de duurzame doelstellingen van de Woontop. 

Ook biedt de nadruk op transformatie en herbestemming kansen voor het inzetten van hergebruikt beton, waarmee de betonsector kan bijdragen aan de circulaire economie. ‘Denk hierbij aan demontabel en lichter bouwen. De bouwopgave vereist meer samenwerking met overheden en bouwpartners. Betonproducenten kunnen hierbij waarde toevoegen door hun kennis van efficiënt materiaalgebruik en duurzame toepassingen in te brengen. Met de kennis van de betonindustrie en de focus op uniforme eisen en minder regels kan de sector sneller leveren en schaalvoordelen behalen. Kerkhoven verwacht in 2025 een lichte groei van 3%, zoals blijkt uit dit artikel voor leden.

Wij zijn positief over de plannen en zien een belangrijke rol weggelegd voor onze sector, maar het succes zal staan of vallen met een daadkrachtige uitvoering en samenwerking,’ aldus kerkhoven.

Milieuprestatie Gebouwen (MPG)

Wat betreft de mogelijke aanscherping van de milieuprestatie-eis: ook de verzwaring van de MPG-standaard voor woningen is opgenomen in het programma STOER. In dit kader zal worden onderzocht in hoeverre dergelijke eisen obstakels vormen voor de woningbouw. De besluitvorming over de voortgang van de aanscherpingen staat gepland voor 2025. Betonhuis blijft van mening dat het uitstellen van de aanscherping van deze eis voor nieuwbouwwoningen zowel economische als ecologische gevolgen zal hebben. Bovendien leidt uitstel van de besluitvorming nu tot minstens een half jaar vertraging in de verduurzaming van de sector. Wij kijken ernaar uit om hierover in constructieve dialoog te treden met de overheid en andere betrokken marktpartijen. Lees hier meer over hoe Betonhuis naar de nieuwe MPG-eisen kijkt.

Samenwerking is de sleutel tot succes

Hoewel er tijdens de Woontop belangrijke stappen zijn gezet, geeft Betonhuis aan dat de uitvoering bepalend zal zijn voor het succes. "We moeten met elkaar aan de slag! Een intensieve samenwerking tussen de overheid, marktpartijen en de betonsector is nodig om obstakels zoals netcongestie en infrastructuurproblemen te overwinnen." Volgens Betonhuis is het essentieel om de gemaakte afspraken nauwlettend te monitoren om stagnatie in de voortgang te voorkomen. Betonhuis roept op tot concrete vervolgafspraken waarin de industrie als partner wordt betrokken bij de uitvoering van de plannen. De organisatie ziet deze Woontop als een kans om de maatschappelijke meerwaarde van beton verder te benadrukken en bij te dragen aan een toekomstbestendige woningbouwopgave.

Samenvatting Woontopafspraken:

  • Extra woningen: Bijna 75.000 extra woningen gepland, waarvan 63.000 in Utrecht/Nieuwegein, 6.500 in Lissebroek/Nieuw-Vennep West en 5.000 in Lansingerland.
  • Sociale huurwoningen: Vanaf 2029 jaarlijks 30.000 nieuwe sociale huurwoningen, met een streven om dit al in 2027 te realiseren. De huurstijging wordt beperkt tot 4,5% in 2025 en gekoppeld aan inflatie vanaf 2026.
  • Regeldruk verminderen: Via het programma STOER worden overbodige regels geschrapt. Uniforme eisen en minder nationale aanvullingen op EU-regels maken bouw goedkoper en efficiënter.
  • Parallel plannen: Ontwikkeltijd wordt verkort van zes naar twee jaar. Subsidies zoals de Woningbouwimpuls vereisen efficiëntere processen en samenwerking. 

Meer informatie en andere berichten:

 

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek, Public Affairs
0613049978