nieuwspagina

Betonnen parkeergarage krijgt derde leven bij Eindhoven Airport

Auteur: Kees Jansen i.o. Betonhuis Foto: Kees Jansen 12 april 2023 Laatste update 19 april 2023

De nieuwste parkeergarage bij Eindhoven Airport is goedkoper, staat er sneller en is ook nog eens duurzamer. Het is een parkeergarage met ervaring, want eerder deed hij al dienst in Nieuwegein en op Strijp-S in Eindhoven. De voorbereidingen voor de herbouw zijn begonnen, de verwachting is dat garage P3 in juli van dit jaar open gaat.

,,Op piekmomenten hebben we te weinig parkeerplaatsen”, zegt projectmanager Bas van Rijn van Eindhoven Airport. ,,Daarom willen we snel uitbreiden.” Een nieuwe parkeergarage neerzetten was vanwege de snelheid en de gestegen grondstofprijzen minder interessant en daarom ging ‘Eindhoven’ op zoek naar een gebruikt exemplaar. ,,We hebben een tender uitgeschreven op basis van de ruimte die we beschikbaar hebben. En daaruit kwam een parkeergarage van vier verdiepingen. Er waren ook wel garages beschikbaar met één verdieping, maar die waren in verband met de beschikbare ruimte minder geschikt voor ons”, zegt Van Rijn.

Nieuwegein

De garage is in 2007 gebouwd voor het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein en werd daar twee jaar later gedemonteerd en opnieuw opgebouwd in de wijk Strijp-S in Eindhoven. Daar stond de parkeergarage tot 2020. Na het uit elkaar halen, lagen het stalen geraamte en de betondelen opgeslagen in Amersfoort. ,,We hebben een onafhankelijk expert de onderdelen laten beoordelen”, zegt Van Rijn. ,,Uit deze uitgebreide conditiemeting bleek dat de onderdelen in goede staat waren en zeker nog tien jaar mee kunnen. Dat is ook de periode dat wij er gebruik van willen maken.”
Hij vervolgt: ,,Alleen de hellingplaten voldeden niet aan onze eisen. En dat is ook niet zo erg, want wij willen graag hellingplaten met vloerverwarming zodat de garage ook zonder problemen in de wintermaanden gebruikt kan worden.” Ook worden de twee trappenhuizen overdekt, worden ze in dezelfde stijl als de naastgelegen parkeergarage P4 uitgevoerd en komt er een lift in het hoofdtrappenhuis. Verder krijgen de rijvloeren een nieuwe coating.
Met de nieuwe, gebruikte parkeergarage komen er netto zo’n 375 parkeerplekken bij. De garage heeft er meer, maar wordt gebouwd op de plek waarop tot voor kort nog parkeerplekken in de open lucht waren. Over tien jaar wil Eindhoven Airport het aantal parkeerplaatsen fors uitbreiden met een hele grote parkeergarage die onderdak moet bieden aan duizenden auto’s.

Bas van Rijn projectmanager Eindhoven Airport
We willen met z’n allen graag duurzaam zijn, maar regeltechnisch is er nog wel veel te doen
impressie-van-de-parkeergarage-met-ervaring-bij-eindhoven-airport.png

Impressie van de parkeergarage met ervaring bij Eindhoven-airport. Foto: Vissers & Roelands architecten & ingenieurs

Stappen zetten in duurzaamheid

Een hergebruikte parkeergarage past volgens de projectmanager prima in het duurzaamheidsstreven van Eindhoven Airport. ,,We hebben een roadmap duurzaamheid waarin de stappen staan beschreven die we willen zetten. We doen niets meer zonder daar over na te denken.”

Op de vraag of het bouwen van een derdehands parkeergarage makkelijker is dan een nieuwe neerzetten, moet Van Rijn glimlachen. ,,We willen met z’n allen graag duurzaam zijn, maar regeltechnisch is er nog wel veel te doen. Het wordt je niet per se gemakkelijk gemaakt. En je moet ook met de aannemer in de slag over de garantie. Bij een nieuwe zijn er standaardtermijnen voor garantie, maar hoe zit dat met een gebruikte garage? Op basis van de verwachte levensduur en het vaststellen van de conditie hebben we daarover afspraken gemaakt. Je moet elkaar wel vertrouwen, want met wantrouwen gaat het niet lukken.” Hoewel er een vergunning is afgegeven voor tien jaar, sluit Eindhoven Airport niet uit dat de garage er langer zal staan. ,,In principe kan de parkeergarage nog veel langer mee, maar we moeten zien welke ontwikkelingen er op dat moment zijn.”

Vertel uw circulaire verhaal

Van Rijn vindt het jammer dat in sommige publicaties wordt benadrukt dat het ‘maar om een derdehands’ parkeergarage gaat. ,,Wij vinden het juist mooi om gebouwen opnieuw te gebruiken. Voor ons is het niet derdehands, we noemen het eerder een derde leven." Onder het motto 'De mooie eigenschappen van beton' zoekt Betonhuis opdrachtgevers, architecten, adviseurs, stedenbouwkundigen, leveranaciers en gebruikers die hun kennis van duurzaam beton in de bouw willen vertellen. Via de website van Betonhuis wordt direct toepasbare kennis over de mogelijkheden en pluspunten van het toepassen van beton in gebouwen en constructies ontsloten. Kennis over circulair bouwen, bekende en wellicht minder bekende duurzame eigenschappen en prestaties van beton als bouwmateriaal. Ook geïnteresseerd? Neem contact op met Remco Kerkhoven.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978
Meer weten over beton? Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen:
full_name
CAPTCHA