nieuwspagina

Buildsight: groei economie zakt in door woningbouw

Auteur: Persbericht Buildsight, foto Betonhuis 19 maart 2019 Laatste update 5 juni 2020

De laatste maanden verslechterden de prognoses voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie aanzienlijk vergeleken met die van vorig najaar. De belangrijkste reden daarvoor is de vertraging van de economie in de eurozone en de tegenvallende groei van de wereldhandel. Zo is de Duitse economie in de tweede helft van vorig jaar gestagneerd en verkeert Italië in een recessie. Ook het uitblijven van een handelsakkoord tussen de VS en China, de aanhoudende onzekerheid rondom de brexit en de gedaalde vertrouwensindicatoren dempen de prognoses. Nu ook de groei in de woningbouw afremt, zakt daarmee de economische groei in.

Afremmen van de woningbouw

Na de groei van 2,5 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product in 2018 wordt voor dit en volgend jaar niet meer dan 1,5 procent verwacht. Volgens Buildsight kan de afnemende bbp-groei niet los gezien worden van het afremmen van de woningbouw. “Terwijl ook vorig jaar de woningbouwproductie nog met dubbele cijfers groeide, verwachten wij dat daar dit jaar maar 3 procent van overblijft”, zegt Michel van Eekert, directeur van Buildsight. “Die vertraging gaan we terugzien in de prestaties van de Nederlandse economie dit jaar. De investeringen in woningen waren samen met de export jarenlang de drijvende kracht achter de groei. Die valt nu voor een belangrijk deel weg.”

Woningbouw laat geen krimp zien

Maar Van Eekert benadrukt dat van krimp in de woningbouw ook de komende jaren geen sprake zal zijn, hoewel daarvoor vorig najaar werd gevreesd. Die vrees ontstond door een tijdelijke daling van de vergunningverlening voor de bouw van nieuwe woningen, maar bleek ongegrond. “Zoals wij verwachtten heeft de vergunningverlening zich in het laatste kwartaal hersteld en hebben we onze positievere woningbouwprognose kunnen handhaven”, meldt Van Eekert. De vertraging van de groei in de woningbouw die Buildsight voorspelt, heeft alles te maken met de personeelstekorten, de hoge bouwkosten en een gebrek aan bouwlocaties. Dat de woningmarkt aan het afkoelen is, komt de bouw op dit moment niet slecht uit, maar kan de woningbouw op termijn wel beletten het groeitempo weer op te voeren. Buildsight ziet de woningbouw in 2020 en 2021 daarom verder stagneren. Omdat vanaf volgend jaar de investeringen in bedrijfsgebouwen te lijden zullen hebben onder de zwakkere economie, zal het moeilijk worden om de groei in de burgerlijke en utiliteitsbouw te handhaven.

Michel van Eekert, directeur van Buildsight.
Zoals wij verwachtten heeft de vergunningverlening zich in het laatste kwartaal hersteld en hebben we onze positievere woningbouwprognose kunnen handhaven, van krimp is geen sprake.

Afremmen door personeelstekort

De vertraging van de groei in de woningbouw die Buildsight voorspelt, heeft alles te maken met de personeelstekorten, de hoge bouwkosten en een gebrek aan bouwlocaties. Dat de woningmarkt aan het afkoelen is, komt de bouw op dit moment niet slecht uit, maar kan de woningbouw op termijn wel beletten het groeitempo weer op te voeren. Buildsight ziet de woningbouw in 2020 en 2021 daarom verder stagneren. Omdat vanaf volgend jaar de investeringen in bedrijfsgebouwen te lijden zullen hebben onder de zwakkere economie, zal het moeilijk worden om de groei in de burgerlijke en utiliteitsbouw te handhaven.

Marktmonitor Betonhuis

Betonhuis stuurt naar de aangesloten bedrijven van Betonhuis een marktmonitor met actuele informatie over de bouwconjunctuur en de betonsector. Deze monitor bevat informatie in de vorm van tekst, tabellen en figuren over de marktsituatie, betonmarkt en economie, in het bijzonder de bouwsectoren woningbouw, utiliteitsbouw en gww. Daarbij wordt een relatie gelegd met beton gerelateerd aan bouwdelen als fundering en vloeren: prognoses in m2 voor de komende jaren. Wilt u meer weten over de kernactiviteit statistiek van Betonhuis? Neem dan contact op met Jeroen de Vrieze of Remco Kerkhoven.

Contactpersoon Betonhuis

Jeroen de Vrieze, stuur een e-mail

Remco Kerkhoven, stuur een e-mail