Rob van Gijzel sprak tijdens het openingsdebat over ‘Betontrots’ en over een sector die volop aan het verduurzamen is.
Eerste Betondag in de Van Nelle fabriek geslaagd
Betonhuis kijkt terug op een geslaagde Betondag. Er is een nieuwe koers bij de Betonvereniging en dat was te merken op de 62e editie. Een andere locatie en er waren opmerkelijke sprekers tijdens het congresprogramma, zoals sectiehoofd Structural Engineering bij Arcadis Paul Minartz, die een pleidooi hield voor meer gebruik van constructief hout in de bouw.
Met Paul Minartz haalde de Betonvereniging een inspirerende spreker binnen. Maar ook andere sprekers gaven een blik in de duurzame spiegel van beton. De term ‘Betonschaamte’ werd genoemd en haalde de voorpagina van de Cobouw. Of de betonindustrie daar blij mee moet zijn? Rob van Gijzel sprak tijdens het openingsdebat liever over ‘Betontrots’ en over een industrie die volop aan het verduurzamen is. Het besef dat de betonwereld best geprikkeld mag worden om wat meer naar buiten te kijken, is wat hem betreft al lang passé. Met een Betonakkoord loopt de industrie juist voorop.
CO2-reductie nieuwe cementen
Het duurzame beeld werd ook bevestigd door Edwin Vermeulen, sectorsecretaris Betonhuis Cement. Hij gaf een presentatie over de CO2-reductie van nieuwe cementen. Cement is verantwoordelijk voor 80% van het CO2-profiel van beton. Het CO2-profiel van cement verlagen of alternatieven ontwikkelen is echter nog niet zo eenvoudig. Zijn presentatie geeft kansrijke ontwikkelingen weer, rekening houdende met de beschikbaarheid van grondstoffen.
De Betonpocket 2020
Met de slogan ‘Alstublieft, van het huis: de Betonpocket 2020!’ stond Betonhuis met een grote stand dicht bij het centrale plein. De Betonpocket is een handig naslagwerk over cement en beton. De gedrukte versie ontsluit in één uitgave van 256 pagina’s alle informatie over de functie en eigenschappen van de afzonderlijke grondstoffen van beton, hetgeen de kwaliteit en duurzaamheid ten goede zal komen. In de pocket wordt de gebruiker uitvoerig geïnformeerd over de functie en eigenschappen van de afzonderlijke materialen waarmee beton gemaakt wordt. Daarnaast wordt uitvoerig aandacht besteed aan beton met specifieke eigenschappen zoals aluminiumcementbeton, hittebestendig beton en ultra-hogesterktebeton. Wim Kramer, technisch Adviseur Technische Marketing en Statistiek Betonhuis, overhandigde met trots een exemplaar aan Marique Ruijs van BAM Infraconsult en redactielid Betoniek: “De oude versie van de Betonpocket heb ik altijd in mijn handtas zitten. Het exemplaar uit 2016 is inmiddels behoorlijk versleten. Fantastisch dat Betonhuis een nieuw exemplaar heeft uitgebracht.”
1250 exemplaren uitgedeeld
Tijdens de Betondag 2019 konden de bezoekers een gratis exemplaar ophalen. Er zijn ongeveer 1250 exemplaren opgehaald. 250 stuks tijdens de Beton Experience en 1000 tijdens de Betondag, daarvan kwamen meer dan 100 personen de pocket ophalen met de coupon uit de App van de Betonvereniging.
Betonpocket bestellen?
De Betonpocket kost na de Betondag € 15,- en is verkrijgbaar via Betonhuis, stuur een mail. Voor bedrijven die zijn aangesloten bij Betonhuis is de pocket gratis.