nieuwspagina

Meer circulaire betonproducten in de MIA en Vamil Milieulijst 2023

Auteur: Remco Kerkhoven Foto: Betonhuis 9 januari 2023 Laatste update 16 februari 2023

Eind december heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat de Milieulijst voor 2023 vastgesteld. Dankzij de inspanningen van Betonhuis is duurzaam beton met ten minste 30% gerecycled materiaal en volgens het certificeringsprogramma van de Concrete Sustainability Council (CSC) is gecertificeerd, ook weer opgenomen.

Op de Milieulijst staan duurzame innovatieve bedrijfsmiddelen waarin ondernemers kunnen investeren. Met de regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) ontvangen zij hiervoor dan belastingvoordeel. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat past deze lijst jaarlijks aan na consultatie met de markt. Betonhuis was hierbij betrokken.

Belangrijke wijzigingen

In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Betonfabrikanten die investeren in bedrijfsmiddelen die de circulaire economie bevorderen kunnen in aanmerking komen voor belastingvoordeel met de MIA en Vamil. Het fiscaal voordeel kan oplopen tot ruim 14% van de investeringskosten. Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen:

Duurzame mobiliteit

  • De MIA\Vamil biedt geen belastingvoordeel meer voor elektrische personenauto’s. Tenzij deze geïntegreerde zonnepanelen heeft.
  • Elektrische bestelauto’s blijven wel op de Milieulijst. Zij stijgen waar mogelijk in voordeel.
  • Nieuw op de Milieulijst 2022 is ook een vrachtwagen die rijdt op een mengsel van waterstof en diesel.

Circulaire bouw

  • Om investeringen in circulaire gebouwen te stimuleren, zijn de mogelijkheden uitgebreid. Ondernemers kunnen kiezen voor een gebouw dat voor tenminste 50% (op volumebasis) uit hernieuwbare (duurzame) grondstoffen bestaat.
  • Ook de eisen aan een materialenpaspoort wijzigden en zijn duidelijker omschreven.
  • Een aantal bedrijfsmiddelen voor duurzame bouwmaterialen staan nieuw op de lijst. Denk hierbij aan betontegels van gerecycled materiaal of Geopolymeer betontegel met ten minste 70% gerecycled materiaal
Paul Ewalds, Beleid en Regelgeving
Meer voordeel voor ondernemers die investeren in een circulaire economie en CO2-reductie. En geen elektrische personenauto meer op de lijst. Dat zijn de meest opvallende wijzigingen in de Milieulijst. Dankzij de inspanningen van Betonhuis is duurzaam beton met ten minste 30% gerecycled materiaal en volgens het certificeringsprogramma van de Concrete Sustainability Council (CSC) is gecertificeerd, ook weer opgenomen.”

Advies betonindustrie

Opdrachtgevers die investeren in de circulaire (bouw)economie, of in producten die de klimaatadaptie een versnelling geven, kunnen rekenen op een MIA-aftrek. Het advies van Betonhuis is om als producent de voorschrijvende partij of de inkopende partij op deze regeling te wijzen en zo een inkoopvoordeel te verkrijgen mits de betonproducten aan de voorwaarden voldoen. Inspelen op deze ontwikkelingen is een duurzame kans. Uiteraard kunnen betonproducenten (als eigen opdrachtgever) ook gebruik maken van de regeling. Hieronder de codes die voor de cement -en betonindustrie mogelijk van belang kunnen zijn:

Code E 6211 Duurzaam beton(product) van ten minste 30% gerecycled materiaal 

Code F 6216 Geopolymeer betontegel van ten minste 70% gerecycled materiaal

Code A 6214 Betontegel van ten minste 75% gerecycled materiaal

Code G 3117 Elektrisch of waterstof aangedreven truckmixer


Meer informatie

Meer informatie over MIA en Vamil

Online zoeken in de nieuwe Milieulijst

Paul Ewalds sectorsecretaris Betonmortel
Contactpersoon
Paul Ewalds
Adviseur Beleid en Regelgeving, sectorsecretaris Betonmortel
Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978