nieuwspagina

Nieuwe cementsoorten brengen uitstoot van CO₂ omlaag

Auteur: Kees Jansen i.o. Betonhuis Foto: Betonhuis 24 november 2021 Laatste update 17 september 2022

Buitenlandse bedrijven vragen zich soms af waarom we in Nederland bezig zijn met het verder verlagen van het klinkergehalte in cement. ,,Ik hoor weleens: wat maak je je toch druk met zo’n lage klinkerfactor”, zei Hessel Noë van bouwmaterialenproducent LafargeHolcim in het webinar van Betonhuis over calciumsulfoaluminaat-belietcement en Solidia.

,,Natuurlijk moet je je druk blijven maken”, vervolgde Noë. ,,Nederland heeft ambities als het Betonakkoord, Rijkswaterstaat heeft duidelijke ambities, maar het zijn niet alleen de bindmiddelen die het verschil gaan maken. Het is ook het koppelen van industrieën, het is en-en-en. We moeten in de hele keten creatief zijn, andere dingen op tafel durven leggen en daar ook onderzoek naar doen. Als we alleen maar focussen op klinker, dan halen we niet het resultaat dat we moeten halen.”

Verdiepende slagsessies het vervolg

Noë was in het elfde en laatste webinar van dit jaar samen met Marcel Bruin van HeidelbergCement in de studio om te vertellen over de ontwikkelingen. Presentator Edwin Vermeulen van Betonhuis liet doorschemeren dat de reeks online sessies ‘Aan de slag met het Betonakkoord’ volgend jaar een vervolg gaat krijgen in de vorm van korte slagsessie. ,,Dan willen we nog meer onderwerpen uitdiepen en ook praktijkervaringen laten zien.”. Deze slagsessies zijn voor leden en niet-leden en staan allemaal in het teken van de verduurzaming van de sector.

Zowel LafargeHolcim als HeidelbergCement hebben producten ontwikkeld die zorgen voor een lagere CO₂-uitstoot. Om verschillende redenen zijn ze nog niet in Nederland verkrijgbaar. Ternocem is een product van HeidelbergCement en wordt gemaakt bij lagere temperaturen en ook met minder CO₂​​​​​​​-uitstoot. Het heeft volgens Marcel Bruin eigenschappen ‘die vergelijkbaar of beter zijn dan portlandcement’: minder krimp, sneller uitharden en dus ook milieuvoordelen.

Er zijn verschillende testen gedaan met het maken van beton met dat cement, onder andere in Duitsland, Zweden, Italië en onlangs ook nog in Nederland . De resultaten waren goed: ,,Het beton had een zeer goede sterkte-ontwikkeling en heel goede beginsterkte. We hebben ook geen scheurvorming gezien in de producten”, aldus Bruin. Ook liggen er blokken gemaakt met Ternocem op proef in een apart gedeelte van de Afsluitdijk. Zo kan ook de invloed van zout water en vorst op dat beton worden bekeken.

Nieuwe cementen nemen CO₂ op

Hessel Noë van LafargeHolcim vertelde in het webinar over Solidia Cement. Dat is voorlopig alleen toepasbaar in ongewapend beton en wordt gemaakt bij lagere temperaturen. Geen 1450 graden, maar tussen de 1220 en 1300 graden. De grondstoffen zijn hetzelfde als bij traditioneel cement, alleen in een andere verhouding. Het bijzondere van Solidia is dat het CO2 gebruikt en opneemt. ,,Ongeveer 250 tot 300 kilo CO2 per ton”, aldus Noë. Hij is hoopvol over de ontwikkelingen in de toekomst. ,,De cementindustrie zit niet stil. Dat kunnen ze zich net als de oliemaatschappijen ten aanzien van het milieu en energie niet permitteren. De komende tien jaar zal er heel wat gebeuren.”

Download de presentaties.

Bekijk het webinar

 

Contactpersoon