Ontwerptool Groen Beton

Auteur: Henk Schuur Foto: Betonhuis 7 augustus 2018

De online Ontwerptool Groen Beton van Betonhuis maakt het mogelijk om zelf het milieuprofiel te bepalen van betonmortel en van betonproducten. De ontwerptool kan daarmee bijdragen aan het terugdringen van de milieubelasting van beton. De tool begeleidt u stap voor stap via diverse schermen bij het invullen van de specifieke gegevens, zoals mengselontwerp, transport, (constructief) ontwerp en uitvoering.

Milieuprofiel beton zichtbaar

De factoren die in belangrijke mate bijdragen aan het milieuprofiel worden zo zichtbaar. Vervolgens kunnen alternatieven worden bepaald en doorgerekend. Op die manier kan een milieuprofiel van een specifiek betonmengsel of betonproduct worden geoptimaliseerd. Wie met deze online tool een milieuprofiel heeft bepaald, kan vervolgens verschillende resultaten met elkaar vergelijken en automatisch rapporten genereren. Gebruikers kunnen hun resultaten laten valideren door een extern reviewbureau. Deze validatie wordt door opdrachtgevers steeds vaker vereist als onderdeel bij inschrijvingen voor projecten. Indien nodig of gewenst kan de gebruiker de met de ontwerptool berekende resultaten, na verificatie, laten opnemen in de Nationale Milieudatabase.

Rekenregels van de ontwerptool

De tool is ontwikkeld door SGS INTRON en volgt de levenscyclusanalyse (LCA) benadering. Hij is gebaseerd op de eisen en richtlijnen uit de Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW Werken, het SBK-toetsingsprotocol, gegevens uit de Nationale Milieudatabase en natuurlijk basis LCA-normen zoals NEN-EN 15804, ISO 14040 en ISO 14044. De Betonhuis-ontwerptool is inhoudelijk beoordeeld en goedgekeurd door IVAM.

Kosten aanschaf en gebruik

De kosten voor aanschaf van de tool zijn eenmalig € 450 excl. BTW (gebruik het bestelformulier). Bedrijven die zijn aangesloten bij sectorverenigingen van Betonhuis kunnen gratis gebruikmaken van de tool. U kunt hiertoe een actiecode aanvragen bij Betonhuis (info@betonhuis.nl). Bij aankoop kunnen per bedrijf maximaal twintig medewerkers hiervan gebruikmaken. U hoeft hiervoor de tool maar één keer te bestellen. Nadat u uw inloggegevens van ons heeft ontvangen, kunt u zelf uw collega’s uitnodigen.

Kosten review

Bij het aanvragen van een review van een berekend milieuprofiel wordt door Betonhuis een meerprijs van € 250 excl. BTW per review in rekening gebracht. Bij een review van meerdere producten is een staffel van toepassing: 1-2 producten € 250; 3-5 producten € 500; 6-10 producten € 750; > 10 producten € 1.000. Daarnaast betaalt u per review kosten aan het reviewbureau. Deze kosten betaalt u rechtstreeks aan het desbetreffende bureau.

Meer informatie en toegang

Wilt u meer informatie over de Ontwerptool Groen Beton? Neem contact op met Henk Schuur, telefoon: 0348-484484 of e-mail: henk.schuur@betonhuis.nl 

Toegang tot de ontwerptool groen beton is te verkrijgen via https://www.ontwerptoolgroenbeton.nl/