kennispagina

Ontwerptool Groen Beton versie 7.0 gelanceerd: Wat zijn de nieuwe features?

Auteur: Betonhuis communicatie / Math Pluis Foto: Freepick, bewerking Betonhuis 20 april 2024 Laatste update 2 mei 2024

Medio april heeft Betonhuis de nieuwste versie van zijn de online Ontwerptool Groen Beton gelanceerd, waarmee gebruikers het milieuprofiel van betonmortel en -producten kunnen bepalen. Versie 7.0 bouwt voort op het succes van zijn voorganger, met een reeks aanpassingen en toevoegingen die gericht zijn op het verder terugdringen van de milieubelasting van beton.

Sinds de lancering heeft de tool een gestage groei in gebruikers gezien, en de nieuwe versie belooft nog meer functionaliteiten en precisie. Laten we eens kijken naar de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van versie 6.0:

  1. Waardering van Secundaire Materialen: De waardering van secundaire materialen is afgestemd op versie 3.0 van de SBK Bepalingsmethode, waardoor de berekeningen nog nauwkeuriger zijn.
  2. Nauwkeurige Berekening van Productieafval: Productieafval wordt nu aanzienlijk nauwkeuriger berekend, inclusief de toewijzing van grondstofequivalenten aan de juiste levenscyclusfasen voor prefab-elementen en op de bouwplaats.
  3. Toegevoegde Optie voor Vochtgehalte aan Toeslagmaterialen: Gebruikers kunnen nu het vochtgehalte van toeslagmaterialen invoeren, wat de waterbindmiddelfactor beïnvloedt voor meer nauwkeurige berekeningen.
  4. Geoptimaliseerde Berekeningen: Diverse optimalisaties, waaronder de mogelijkheid om specifiek MKI en GWP of alleen A1 t/m A3 uit te rekenen, en het verminderen van herhaalde berekeningen bij prefab-elementen en op de bouwplaats.
  5. Optimalisatie van Opslagstructuur: De omvang van de database is aanzienlijk verminderd, waardoor de tool efficiënter werkt.
  6. Naamgevingswijzigingen van Componenten: Componentnamen worden automatisch bijgewerkt bij wijzigingen, met behoud van de mogelijkheid om eigen namen in te voeren.
  7. Bedrijfsspecifieke Materialen & Processen: Bedrijven kunnen nu een selectie maken van materialen en processen die door hun medewerkers mogen worden gebruikt.
  8. Forfaitaire Waarde voor Productieafval: Gebruikers kunnen een standaardwaarde voor productieafval instellen voor nieuwe componenten.
  9. Inactieve Milieuprofielen: Niet-gebruikte milieuprofielen worden duidelijk aangegeven.
  10. FAQ-pagina: Een pagina met veelgestelde vragen is nu beschikbaar voor alle gebruikers.

De overige wijzigingen, waaronder de toevoeging van nieuwe milieuprofielen, verbeteringen in de rapportweergave en het invoeren van eigen milieuprofielen, dragen allemaal bij aan de algehele verbetering van de tool en bieden gebruikers meer mogelijkheden en nauwkeurigheid bij het beoordelen van de milieueffecten van beton.

Tool om LCA laten valideren

Met deze nieuwe versie blijft de Ontwerptool Groen Beton een essentieel instrument voor professionals in de bouwsector die streven naar duurzamere praktijken en betere milieuprestaties. Gebruikers kunnen hun resultaten laten valideren door een extern reviewbureau. Deze validatie wordt door opdrachtgevers steeds vaker gevraagd als onderdeel bij inschrijvingen voor projecten. Indien nodig of gewenst kan de gebruiker de met de ontwerptool berekende resultaten, na verificatie, laten opnemen in de Nationale Milieudatabase (NMD). De tool is door CSC erkent. Bedrijven die met de ontwerptool werken en CSC hebben tonen hun betrouwbaarheid aan. Sommige opdrachtgevers laten hierdoor de externe validatie achterwegen.

Transparant

Gebruikers vinden in het achtergrondrapport de uitganspunten waarop de berekening gebaseerd is een van die uitganspunten is de achterliggende database die als basis voor de berekeningen gebruikt wordt. “SGS Intron beheert onze dataset. Veel data komen uit de Nationale Milieudatabase (NMD) en waar de NMD niet voorziet worden data uit andere databases gebruikt. De meest gebruikte database is de in Zwitserland beheerde wereldwijd gebruikte Ecoinvent-database. De gebruiker ontvangt na een LCA analyse een gebruiksvriendelijk rapport met de achterliggende databronnen. Dit kan worden overhandigt worden aan de klant wat de transparantie weer ten goede komt”, aldus Math Pluis, adviseur Betonhuis.

Kosten aanschaf en gebruik

Bedrijven die zijn aangesloten bij sectorverenigingen van Betonhuis kunnen gratis gebruikmaken van de tool. U kunt hiertoe een actiecode aanvragen bij Betonhuis. 

Bedrijven die geen lid zijn van een van bij Betonhuis aangesloten sectorverenigingen betalen eenmalig € 450 voor de aanschaf van de tool en daarna € 330 per jaar voor service en onderhoud. Prijzen zijn excl. btw.

Bestelformulier


Bij aankoop kunnen per bedrijf maximaal twintig medewerkers hiervan gebruikmaken. U hoeft hiervoor de tool maar één keer te bestellen. Nadat u uw inloggegevens van ons heeft ontvangen, kunt u zelf uw collega’s uitnodigen. Wilt u meer informatie over de Ontwerptool Groen Beton? Neem contact op met Math Pluis (0348 484400)Toegang tot de ontwerptool groen beton is te verkrijgen via https://www.ontwerptoolgroenbeton.nl/

Math Pluis
Contactpersoon
Math Pluis
Adviseur Techniek en Regelgeving, sectorsecretaris BPN