nieuwspagina

Rondje vakbeurs Openbare Ruimte toont veel duurzame betonoplossingen

Auteur: Betonhuis Foto: Expoproof 7 oktober 2021 Laatste update 29 september 2022

Beton beschermt, Beton vergroent en het houdt de bodem nat. Steeds meer betonproducenten van bestrating en rioolbuizen komen met milieuvriendelijke producten en oplossingen die goed zijn voor de natuur. Dat maakt een rondje Vakbeurs Openbare Ruimte duidelijk. De beurs werd eind september gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Betonhuis blikt terug.

"Het is duidelijk te zien dat bedrijven die zijn aangesloten bij Betonhuis zich bezighouden met een groene toekomst. We staan namelijk voor een enorme maatschappelijke bouwopgave, maar tegelijkertijd voor een enorme uitdaging op het gebied van klimaat en milieu. Betonbeschermt en Betonvergroent steeds meer en dat is een mooie ontwikkeling", laat Remco Kerkhoven, adviseur marketing en communicatie Betonhuis weten. 

Keerwanden met insectenhotels

Bosch Beton, lid Betonhuis Bestrating maakte onlangs keerwanden die worden geplaatst op treinstations van ProRail in Nederland. ProRail knapt 70 stations op en wil zoveel mogelijk duurzaam beton gebruiken.  Het Barneveldse bedrijf heeft een geverifieerde levenscyclusanalyse. De onderneming heeft ook een bio-keerwand in het portfolio. Daarin zitten gaten waarin planten en insectenhotels een plek kunnen krijgen. Kerkhoven: "Dit soort oplossingen zien wij steeds meer: insectenhotels, gevelnestkastjes en elementen met gaten voor zwaluwen. Op die manier draagt beton bij aan de biodiversiteit en zorgt het voor meer CO2-absorbtie. We zien dat dit soort ideeën ontstaan omdat opdrachtgevers met betonproducenten in gesprek zijn." Schellevis Beton, lid van de sector BPN, maakt sinds juni structureel gebruik van gerecycled materiaal, waarbij het percentage per product verschillend is. Per product wordt beoordeeld wat de maximaal toepasbare hoeveelheid gerecycled materiaal kan zijn zonder constructieve en esthetische waarden te verminderen.

Groene beschermende trottoirband  

Struyk Verwo Infra, ook lid van de sector Bestrating, stond op de beurs met een reeks nieuwe producten die een woonwijk kunnen vergroenen. Zo kan hemelwater afgekoppeld worden van het riool en is het mogelijk verdroging tegen te gaan. Een voorbeeld daarvan is een trottoirbandensysteem dat 90 procent van de neerslag opvangt en in de grond laat verdwijnen. "Prachtig! We zien dat steeds meer aangesloten bedrijven met dit soort innovatieve oplossingen komen. Na een bui komt het water langzaam terecht bij boomwortels onder de stoep of naastgelegen groenperkjes." Een paar beursstraten verder komen we een bank tegen van geopolymeerbeton. De grondstoffen zand en grind zijn voor dit zitmeubel vervangen door grondstoffen die uit betonpuin komen. Bij dit meubel zijn de  houten zittingen, leuningen en achterwanden circulair, ze kwamen uit een damwandprofiel. De bank is modulair en kan gecombineerd worden met andere zitelementen.  

Trottoirbandensysteem

Een voorbeeld daar van is een betonnen trottoirbandensysteem dat 90 procent van de neerslag opvangt en in de grond laat verdwijnen.

Vrolijke hemelwaterafvoertegels 

Goed voor het vochtig houden van de grond zijn de betonnen hemelwaterafvoertegels. Het is ook goed voor educatie en bewustwording. Vrolijk meanderende sleuven in de tegels zorgen ervoor dat hemelwater van bijvoorbeeld een schoolplein op een speelse manier wordt afgevoerd naar een wadi of ander infiltratiepunt. Zo kunnen kinderen zien hoe het water via de sleuven z’n weg vindt naar de eindbestemming. En dat is gelukkig niet de rioleringsput. Betonnen bestrating die de stifstofdioxide-belasting vermindert is nieuw in het assortiment van Noppert Beton, ook aanwezig op de beurs in Utrecht. "En lid van Betonhuis", glimlacht Kerkhoven. "Het geheim: fotokatalyse door titaandioxide in de bestrating, in combinatie met zonlicht. De effectiviteit ervan wordt niet alleen in het laboratorium getest, maar ook in de praktijk bewezen. Hier wordt je vrolijk van!". 

Slimme regenwateropslag 

Op de beurs zien we oplossingen voor regenwaterafvoer en -buffering in stedelijk gebied. Hemelwater komt via een waterdoorlatende wegverharding of via straatkolken in de holle ruimtes terecht, waarna het verder infiltreert in de bodem of wordt afgevoerd. "Een klimaatadaptieve parkeeroplossing die in veel gemeenten wordt toegepast." Een betere luchtkwaliteit, regenwater dat ter plekke in de bodem kan zakken, minder hittestress en bovendien een plaatselijke wateropslag. Dat alles wordt gecombineerd in een parkeerplek van lid-bedrijf  Morssinkhof Infra. De parkeerplaats bestaat uit drie lagen. De bovenste is een stevige betonplaat van 20 centimeter dik met verschillende gaten. Daardoor kan hemelwater makkelijk de ondergrond intrekken, waardoor de kans op wateroverlast op die plek verdwijnt. Door de open structuur is het mogelijk om een kruidenmengsel te zaaien. De beplanting die opkomt zorgt voor een groener beeld, een betere biodiversiteit, schonere lucht en een lagere temperatuur bij hitte. Onder de betonplaat met gaten zit een substraat, dat het water kan doorlaten en de voedingsbodem voor de beplanting vormt. Bovendien werkt het als een filter voor het gevallen regenwater. Regenwater dat niet in de bodem kan worden opgenomen, belandt in een opslagplek van twee kuub per parkeerplek. Dat wordt later weer afgegeven aan de grond.

Conclusie 

"Bouwers, banken, ontwikkelaars en natuur- en milieuorganisaties zien volop kansen om steden en dorpen te vergroenen, zodat biodiversiteit meer ruimte krijgt. We zien dat veel betonproducenten met duurzame producten hier prachtige oplossingen voor hebben." Het past in de visie van Betonhuis die het manifest Bouwen voor Natuur heeft getekend. "Projecten die natuurinclusief zijn, kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale biodiversiteit. Ze versterken de kwaliteit van de directe leefomgeving van bewoners van de gebouwen. Betonbeschermt en Betonvergroent!", laat Kerkhoven tot slot weten.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978