nieuwspagina

Vrouwen in de betonbouw: Een kijkje achter de schermen met Marieke, de 'First Lady'

Auteur: Betonhuis communicatie /ASEGA Foto: ASEGA 7 maart 2024

Marieke (15) loopt stage bij Bosch Beton. In dit interview vertelt ze over haar ervaringen bij het bedrijf en wat ze er allemaal heeft geleerd. Want hoe is het eigenlijk om als enige meisje stage te lopen bij een bedrijf in de betonbranche? 

De Kootwijkse Marieke studeert aan De Meerwaarde in Barneveld en zit in het derde jaar van haar groenopleiding. Met een lach op haar gezicht vertelt ze hoe ze bij Bosch Beton terecht is gekomen. “Mijn vader en mijn pleegbroertje werkten hier eerder. Ik was al behoorlijk nieuwsgierig naar wat ze hier eigenlijk deden. Dus heb ik hier vorig jaar een snuffelstage gelopen, één dag per week. Ik vond het zo leuk dat ik hier graag stage wilde lopen." Marieke legt uit dat de snuffelstage haar aansprak omdat ze merkte dat er hard werd gewerkt. “Ik heb een coördinatiestoornis (DCD) en vind het soms fijn om mijn verstand op nul te zetten en hard te werken en dat kan hier.”

Veel geleerd 

Mariekes stage duurde in totaal 21 weken, waarbij ze op elke woensdag een dag stage heeft gelopen. Ze heeft tijdens haar stage veel geleerd, laat ze weten. “Tijdens mijn stage heb ik geleerd om hard te werken en niet op te geven, maar ook om meteen om hulp te vragen als dat nodig is.” In het begin was het even wennen, zegt ze. “Toen kende ik de collega’s hier nog amper. Toen vond ik het soms moeilijk om hulp te vragen. Inmiddels kennen we elkaar zo goed dat ik meteen om hulp durf te vragen als ik ergens tegenaan loop of vragen heb over iets.’’ Tijdens haar stage liep Marieke mee op verschillende afdelingen binnen het bedrijf, van de special line tot de technische dienst, waar ze het team hielp met allerlei klussen. Werken in de betonbranche past bij Marieke en geen dag is hetzelfde. ‘’De ene keer zit ik bijna de hele dag op de werkplaats, de andere keer ben ik ergens bezig met vegen omdat ik in mijn eentje sta en weer een andere keer staan we met z’n vieren en zijn we binnen een half uurtje klaar.” 

marieke_boschbeton_02_2024_006.png

De Kootwijkse Marieke studeert aan De Meerwaarde in Barneveld en zit in het derde jaar van haar groenopleiding.

Marieke, stagiaire bij Bosch Beton
Als ik 16 ben en mijn brommerrijbewijs heb, wil ik kijken of ik hier bij Bosch Beton mijn baantje terug kan krijgen. De gezelligheid op de special line. Dat zal ik nooit vergeten. Het is voor mij echt een teken van ik pas erbij, kom op, we kunnen dit!”

Enige dame 

Wat opvalt, is dat Marieke de enige dame in de productie is bij Bosch Beton. “Ik ben inderdaad de enige meid in de fabriek ja, maar ik kan goed met de jongens overweg hoor. We plagen elkaar op een leuke manier zoals dat bij iedereen gebeurt en ze helpen mij als ik hulp nodig heb.” Marieke laat weten dat ze geen hinder ondervindt van het feit dat ze een vrouw is. “Ze laten me eigenlijk niet echt merken dat ik anders ben dan zij. Er werken hier meerdere jongens van mijn leeftijd en ze gaan met mij precies zo om als met elkaar.” Toch heeft vrouw zijn stiekem soms voordelen, zegt ze. “Ik heb een klein beetje hoogtevrees en soms moeten we bij het opbouwen van de betonwapening wel eens op hoogte werken. Dan zeggen de jongens vaak: ‘ik doe de bovenste rij wel’.” Tot slot wil Marieke nog iets meegeven aan andere dames die op de productieafdelingen zouden willen werken: “Kijk gewoon of je het leuk vindt. Al is het maar voor een middagje”

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978