nieuwspagina

Betonmortel Centrale Koudekerk scoort hoger niveau duurzaamheidscertificering CSC: ‘Van zilver naar goud!’

Auteur: Asega i.o Betonhuis Foto: Betonhuis 12 april 2023 Laatste update 13 april 2023

Betonmortel Centrale Koudekerk (BCK) heeft het duurzaamheidscertificaat van de Concrete Sustainability Council (CSC) niveau goud behaald, een stap omhoog van niveau zilver. Het bedrijf streeft naar een circulair product met een lage MKI-waarde met de R-module en focust op het welzijn van het personeel en maatschappelijke betrokkenheid. Het certificaat werd uitgereikt door Richie Hilgersom, productmanager CSC en auditor Betonmortel bij Kiwa, op 30 maart 2023.

Roald van der Wal, directeur van BCK, heeft samen met vier collega’s en met de hulp van Kiwa de CSC-certificering behaald, waardoor ze nu van niveau zilver naar goud gaan. “Drie jaar geleden konden we zilver in hele korte tijd halen omdat we al ISO-certificering hadden. Door daar aanvullingen op te doen, lukte het vrij snel om niveau zilver te halen. Nú zijn we veel dieper op CSC ingegaan.” BCK is operationeel sinds 1956 en zet momenteel stevig in op het toekomstbestendig maken van het bedrijf als de op één na oudste betonmortelcentrale in West-Nederland. “Wij willen de toekomst veiligstellen en meegaan met de ontwikkelingen in de markt”, vertelt Roald.

CSC-niveau goud betekent voor BCK volgens Roald een waardering en een certificering waarmee ze aantonen dat ze processen op de juiste manier uitvoeren. “Dit is herleidbaar voor onze afnemers en we kunnen aantonen dat we verantwoord omgaan met natuurlijke bronnen en secundaire stromen, en dat we de juiste materialen gebruiken voor productie. We zorgen ervoor dat het eindproduct op de juiste manier bij de afnemers terechtkomt, waardoor zij inzicht krijgen in de mate van duurzaamheid van onze producten.”

Welzijn en maatschappelijke betrokkenheid

Het afgelopen jaar heeft BCK zijn processen aangescherpt en heeft het bedrijf zich gericht op twee belangrijke doelen: het welzijn van het personeel en maatschappelijke betrokkenheid. Als hoofdsponsor van de lokale jeugdvoetbalvereniging, draagt het bedrijf al 50 jaar bij aan de ondersteuning van de lokale gemeenschap. Volgens Roald is dit essentieel in kleine dorpen waar verenigingen afhankelijk zijn van steun van bedrijven zoals BCK. Naast het bieden van ondersteuning aan de gemeenschap, hecht de directie ook veel waarde aan duidelijkheid en veiligheid voor het personeel. Dit betekent dat ze zorgen voor goed onderhouden en veilige voertuigen, wat van cruciaal belang is voor de betrouwbaarheid en veiligheid van chauffeurs en andere weggebruikers.

Richie is van mening dat BCK uitblinkt in verantwoord maatschappelijk ondernemen en betrokkenheid bij de gemeenschap. “En het personeel blijft er lang werken vanwege de prettige werkomgeving. Samen met buurtbewoners zijn ze altijd op zoek zijn naar verbeteringen van processen in en om het bedrijf heen.” Dit heeft bijvoorbeeld geresulteerd in een aanpassing van de terreinverlichting en er is voor uitvoering aan de omwonenden gevraagd hoe ze hen hierin tegemoet konden komen.

“BCK wil een proactieve houding uitstralen en vindt het belangrijk om betrouwbaarheid en servicegerichtheid als kernwaarden uit te stralen.”

De CSC R-module

Beton bestaat uit grind, zand, bindmiddelen (meestal cement) en water. Het grind en zand zijn primaire toeslagmaterialen die van natuurlijke oorsprong zijn. Om duurzaam bezig te zijn, wil BCK een deel van die primaire natuurlijke grondstoffen vervangen door restantstromen van betonelementen of gesloopte gebouwen. Met de R-module willen ze een aantal samenstellingen aanbieden met 100% vervanging van primaire toeslagmaterialen door secundaire toeslagmaterialen Dit resulteert in een circulair product met een lage milieukostenindicator-waarde (MKI). Richie legt uit: “De CSC R-module heeft certificeringsniveaus van 1 tot 4 sterren. Omdat 1 ster in Nederland makkelijk haalbaar is, is dit niveau uitgeschakeld en kunnen we in Nederland vanaf 2 sterren certificeren. BCK heeft 4 sterren en vervangt minimaal 80% van de toeslagmaterialen in een aantal samenstellingen. De R-module is een extra module bij CSC en kan alleen worden behaald vanaf niveau zilver.”

Meer mogelijk dan de wet toestaat

“Ons bedrijf wil de markt laten weten wat we kunnen en mogen doen”, vertelt Roald. “Momenteel is het toegestaan om tot 30% van bepaalde stoffen te vervangen binnen de huidige richtlijnen. Met behulp van de R-module kunnen we zelfs verder gaan dan dat. Er is echter veel onwetendheid bij onze klanten, en het is onze taak als bedrijf en sector om hen te informeren over wat we als industrie doen op het gebied van duurzaamheid. Op die manier wordt het voor consumenten duidelijk dat we hebben nagedacht over duurzaamheid en tegelijkertijd de kwaliteit van het product hebben behouden.” Het vervangen van grof toeslagmateriaal is in Nederland wettelijk beperkt tot 30%, wat betekent dat slechts ongeveer 15% van het totale materiaal kan worden vervangen. Het is dus een uitdaging om binnen de regels te blijven. We kunnen echter meer doen, maar dat vereist dat iedereen buiten de regels denkt en aanpassingen maakt. In Nederland zijn we erg vooruitstrevend, maar helaas is de regelgeving nog niet zo ver. “Hoewel wij als bedrijf alleen doen wat de constructeur en opdrachtgever van ons vragen, kunnen we wel een sturende factor zijn en suggesties geven. Dit kan bijdragen aan duurzaamheid en kan ook de kosten verlagen, waardoor opdrachtgevers mogelijk een subsidietraject kunnen opstarten via de overheid.”

Niveau platinum in het vervolg?

BCK wil op dit moment maximaal inzetten om hun nieuwverworven goud-certificering te behouden. Volgens Richie moet dat wel lukken. “Hoewel het erg moeilijk haalbaar is, denk ik dat BCK zelfs kans maakt om in het vervolg zelfs niveau platinum te halen, het hoogst haalbare niveau. We werken nu ook al samen aan een andere aanvullende module; de CO₂-module.” Dit is nog nieuw voor het bedrijf. Roald: “Net zoals bij de R-module kunnen we laten zien dat we hier iets mee kunnen en we zijn bereid om hier proactief mee om te gaan Dit geeft ons inzicht in waar we zijn begonnen en waar we willen eindigen. De volgende stap is om de CO₂-module onder het CSC Goud-certificaat te behalen. Als het haalbaar is, zullen we ook streven naar Platinum-certificering.”

Meer over CSC

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978
Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM, Bestuursondersteuning Bestrating en Stenen en Blokken