nieuwspagina

Drones maken inventarisatie grondstoffen betonindustrie efficiënter

Auteur: Communicatie Betonhuis Foto: Betonhuis 9 februari 2024 Laatste update 12 februari 2024

Bij Betoncentrale Amersfoort van Heidelberg Materials staat innovatie hoog in het vaandel. In dit kader bracht Betonhuis samen met Wout Veenendaal en Sieuwe Elferink, oprichters van de startup Multi Rotor Research, een bezoek aan betontechnoloog Jan Willem Zegwaard. Wout en Sieuwe hebben een glimp laten zien van de toekomst van inventarisatie van voorraden in de betonindustrie.

Wout en Sieuwe, de visionaire geesten achter Multi Rotor Research, hebben de potentie van drones omarmd in hun streven naar verbetering van het inventarisatieproces in de betonindustrie. Hun concept is eenvoudig maar krachtig: door gebruik te maken van drones die zijn uitgerust met geavanceerde camerasystemen, kunnen ze snel en nauwkeurig foto's maken van grondstoffen voor beton. “Deze foto's worden vervolgens omgezet in gedetailleerde 3D-modellen, waardoor met software het volume van de grondstoffen bepaald kan worden. Hierdoor wordt het inventarisatieproces vele malen betrouwbaarder”, vertelt Wout enthousiast.

Drones voor klant toegankelijk maken

Het innovatieve aspect van hun aanpak ligt niet alleen in de technologie zelf, maar met name in de manier waarop zij industriële drones toegankelijk willen maken. Waar je nu een dronepiloot moet inhuren om de toepassing van industriële drones te kunnen gebruiken, zal je bij Multi Rotor Research zelf de dronepiloot worden. Door gebruik te maken van geavanceerde software en cloudgebaseerde systemen, kunnen zij het volledige proces, van het plannen van de vlucht tot het genereren van rapporten, stroomlijnen en vereenvoudigen. Wout: "Met een paar muisklikken kan de klant zelf een drone bedienen." Hierdoor wordt het gebruik van een drone economisch toegankelijker en ben je als bedrijf niet meer afhankelijk van de beschikbaarheid van een dronepiloot.

Sieuwe Elferink, oprichter Multi Rotor Research
Na het maken van de foto's worden deze omgezet naar 3D-modellen met behulp van geavanceerde softwareprogramma's. Hierbij wordt zelfs opgemerkt dat de hoogteverschillen tot op 0,25 cm nauwkeurig waarneembaar zijn. Je ziet de kleinste details."

Proef op de som

Betonhuis en Heidelberg Materials nemen de proef op de som. Op basis van de theoretische voorraad in tonnen werd het volume van een berg betongranulaat ingeschat. Nu is de drone aan de beurt en na de vlucht wordt de volumeberekening gemaakt met een hoge nauwkeurigheid. De drone kwam op 201 kubieke meter. Jan Willem Zegwaard merkt op: "Indrukwekkend, we zaten er allemaal naast. Wij geven maandelijks onze voorraad grondstoffen door. Met de inzet van deze techniek kan dit dus een stuk nauwkeuriger."

Toekomstvisie

Het potentieel van deze innovatie reikt verder dan alleen inventarisatie. Wout en Sieuwe denken al vooruit en zien mogelijkheden voor het gebruik van drones bij onderhoudstaken, zoals het detecteren van roest met behulp van complexe AI-modellen. "In Nederland zijn er nog veel plaatsen waar je in de open categorie niet mag vliegen. Dit komt door wetgeving, de zogenaamde ‘no-fly zones’. Wij zien wel dat er beweging zit in het aanpassen van deze wetgeving en als deze wordt aangepast, zal onze dienst interessanter en veel schaalbaarder worden", aldus Wout. Hiermee wordt niet alleen het inventarisatieproces verbeterd, maar wordt ook de algehele efficiëntie en veiligheid van betoncentrales vergroot. Multi Rotor Research bevindt zich momenteel in de laatste fase van de testfase, maar willen nog graag met andere betoncentrales en betonfabrieken in gesprek gaan over de behoefte aan de droneservice. Meer informatie: Multi Rotor Research

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978