nieuwspagina

Eerste certificaat met nieuwe R-Module van CSC voor circulair toeslagmateriaal

Auteur: Persbericht Kiwa en CSC-NL Foto: Kiwa 27 januari 2021 Laatste update 30 oktober 2022

De Goudse Betonmortel Centrale breidt uit met het scoren van de nieuwe R-Module bovenop het CSC-goud certificaat. Een primeur! De Goudse Betonmortel Centrale is als eerste in Nederland gecertificeerd. De R-Module bewijst dat het gecertificeerde beton is gemaakt met gerecyclede toeslagmaterialen. Kiwa reikte op donderdag 21 januari 2021 het CSC-R-goud certificaat uit.

De nieuwe CSC-R-Module werd in de tweede helft van 2020 geïntroduceerd. Bedrijven die voldoen aan alle criteria voor een CSC-zilver certificaat of hoger kunnen zich hiermee verder onderscheiden door aan te tonen dat het gecertificeerde beton is gemaakt met gerecyclede toeslagmaterialen. Dit betekent dat er met punten rekening gehouden kan worden in verschillende gebouwcertificeringssystemen.

Ruud van Pelt, directeur van de Goudse Betonmortel Centrale
Met het CSC-R-certificaat onderschrijven en geven we invulling aan de circulaire richting van het Betonakkoord. Om de continuïteit van onze onderneming te waarborgen, is het belangrijk om duurzaamheid en circulair werken goed in te vullen en daar waar mogelijk voorop te lopen. De CSC-R-Module is een mooie kans om invulling te geven aan de wensen van onze stakeholders, overheden en ontwikkelaars.”

CSC-R-Module

De CSC-R-Module wordt uitgedrukt door een extra R-label toe te voegen aan het CSC-certificaat. Het R-label is alleen van toepassing op de betonleveringen met gerecycled aggregaat, die zijn gecertificeerd onder de R-module, en doorgaans niet op al het beton dat door een fabriek wordt geleverd. Remco Kerkhoven, CSC-NL: “Met deze verbetering van het CSC-certificaat wordt verantwoord materiaalbeheer door betonleveranciers op gecertifieerd niveau gecommuniceerd en aantoonbaar vastgelegd. De Goudse Betonmortel Centrale was in 2008 al nauw betrokken bij het opstellen van een MVO-ladder voor de betonmortelbranche, een paar jaar later later waren zij een van de eerste met BetonBewust-certificaat, dat later CSC-goud werd. Nu ontvangen zij als eerste in Nederland het R-label. Hiermee zijn zij een duurzame koploper en een voorbeeld voor de branche.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid en verantwoorde herkomst zijn geen loze begrippen voor de Goudse Betonmortel Centrale volgens Theo Klootwijk, certificatiedeskundige bij Kiwa: “Bij de Goudse Betonmortel Centrale staat de kwaliteit voorop en hergebruik, recycling en verantwoord produceren is hen niet onbekend! Het is dus eigenlijk niet meer dan logisch dat de Goudse betoncentrale als eerste het CSC-R-Module certificaat ontvangt omdat ze al zo lang bezig zijn met de benodigde punten voor de R-module. De R-module bij het CSC certificaat is een nuttige en welkome aanvulling om het verantwoord produceren van beton te blijven verbeteren.”

CSC-certificaat

Het CSC-certificatiesysteem stuurt aan op een continue verbetering in de betonsector door samenwerking van producenten en toeleveranciers. Er zijn vier verschillende niveaus te bereiken: brons, zilver, goud en platina. De certificaathouder kan op ieder moment zijn certificatieniveau verhogen door het aanleveren van extra bewijsmateriaal. Als het bewijsmateriaal gevalideerd is door een gecertificeerde instelling, hier Kiwa, kan de verhoging van het certificatieniveau plaatsvinden. 

Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM
Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978