nieuwspagina

Wereldprimeur voor truckmixer Kijlstra: alles is elektrisch!

Auteur: Remco Kerkhoven Foto: Betonhuis 31 augustus 2020 Laatste update 17 mei 2021

Betonhuis Betonmortel feliciteert Kijlstra met de eerste geheel elektrische betonmixer ter wereld. De trommel en de motor van de vrachtauto worden volledig elektrisch aangedreven. De truckmixer is stil en vrij van de uitstoot van CO2 en stikstof.

De wereldprimeur vond plaats in Amsterdam. Marieke van Doorninck (wethouder van Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid) en Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) onthulden de nieuwe truckmixer. Kijlstra Betonmortel heeft samen met Bontrup Mortel Circulair een betoncentrale in de Amsterdamse haven. Samen leveren ze met dit initiatief een bijdrage aan zowel het gemeentelijke als het havenbeleid dat meer inzet op duurzaamheid. De vermindering van stikstof, een ander effect van de elektrische aandrijving, is daarnaast gunstig voor de woningbouwambities van de hoofdstad. 

Duurzame betonsector

Volgens René Kors, technisch directeur van Kijlstra, is dit nog maar het begin: “Er zijn zo’n 175 betoncentrales in Nederland. De meeste daarvan zijn aangesloten bij Betonhuis en hebben duurzaamheid hoog in 't vaandel. Vanuit elke centrale vertrekken dagelijks betonmixers. Elektriciteit of waterstof kan in onze sector de norm worden. Zo creëren we een gigantisch milieuvoordeel.”

Marieke van Doorninck
In Amsterdam stellen we hoge duurzaamheidseisen aan nieuwe woningen. Ik ben daarom blij met deze truckmixer. Het is niet alleen prettig voor de omgeving, omdat het gepaard gaat met minder lawaai, maar helpt ons ook bij de stikstofproblematiek. Door onze stikstofuitstoot tijdens de bouw omlaag te brengen, kunnen projecten op een verantwoorde manier doorgaan, zonder dat de kwaliteit van de natuur daarbij in het geding komt.

Groei opslag van grondstoffen in Amsterdamse haven 

Omdat er nog veel groei is in de bouw (woningen, kantoren, wegen), neemt ook de opslag van bouwstoffen toe in de Amsterdamse haven. Volgens Koen Overtoom is het niet alleen een groei in volumes, maar ook in innovatie: “Bouwstoffen vormen een belangrijke ladingstroom voor de Amsterdamse haven. Amsterdam heeft een grote bouwopgave en de bouwers voelen de gevolgen van de stikstofproblematiek. Deze innovatieve betonmixer zorgt voor minder CO2- en stikstofuitstoot en is daardoor minder milieubelastend. Ik weet dat er ook wordt gewerkt aan een reductie van de CO2-effecten van beton zelf, door het materiaal een andere samenstelling te geven. Met dit soort initiatieven maken we de haven en de stad duurzamer.” Wilt u meer weten over de sector Betonmortel van Betonhuis? Ga naar de sectorpagina.

Sector Betonmortel