nieuwspagina

Oeverbescherming van circulair beton

Auteur: Remco Kerkhoven Foto: Filamat 2 februari 2021 Laatste update 4 februari 2021

Een duurzame oplossing voor oeverbescherming is een betonnen beschoeiing. Betonhuis is in gesprek met Gijs Jansen, directeur van betonbeschoeiingproducent Filamat, lid Betonhuis BPN. “Ik pleit voor meer dialoog met de gemeentelijke opdrachtgevers. Ik begrijp dat het voor veel mensen niet duidelijk is welke oeverbescherming het beste is. En vaak denkt men ook niet aan beton."

Volgens Jansen is het belangrijk om in gesprek te gaan met betrokken partijen. Beton is een zeer duurzaam materiaal, maar er is ook beschoeiing van hout, kunststof of staal. Maar met beton komt het duurzaam beheren van oevers veel dichterbij en het is nog circulair ook.

Gijs Jansen, directeur Filamat
Beton is een prachtig materiaal. Geen enkel materiaal gaat zo lang mee als beton. Je hebt er ook geen omkijken meer naar. En na de technische levensduur zonder onderhoud van minimaal 30 jaar, wordt het materiaal volledig hergebruikt.

Circulair beton

In 2019 startte het bedrijf uit Ede een onderzoek naar het 100% recyclen van de glasvezelversterkte schoeidelen en palen. Jansen: “Het materiaal breekt de eerste tientallen jaren niet vanzelf af. Daarom halen wij aan het einde van de technische levensduur de oude delen zelf op. We kunnen het materiaal terugbrengen naar een zeer fijne korrel. Met deze fijne korrels kunnen we weer nieuwe schoeidelen produceren. We zijn dus 100% circulair. Met beperkte inspanning maken we er dus weer een nieuwe betonbeschoeiing van. Zo worden vijvers, kanalen, plassen en beken niet alleen veilig, maar ook nog eens extra duurzaam."