nieuwspagina

Werken aan behalen CSC certificaat brengt veel teweeg bij ENCI

Auteur: Kees Jansen i.o. Betonhuis Foto: Kees Jansen 25 september 2023 Laatste update 24 september 2023

Rotterdam had zilver, IJmuiden goud. Toen Frank Kraaijenbos een jaar geleden begon als plant-manager voor de beide ENCI-cementfabrieken zag hij er meteen een mooie uitdaging in. ,,Ik vond dat ze allebei minstens het gouden CSC-certificaat moesten hebben”, zegt hij.
En dat gebeurde dan ook. Inmiddels hangt ook in het kantoor in Rotterdam het certificaat ‘Goud’ aan de muur, net als in IJmuiden, dat de status bij de laatstgehouden auditronde behield.

Beide fabrieken binnenkort als Heidelberg Materials Benelux door het leven. ,,Het is een mooie uitdaging om zo goed mogelijk te scoren. Het is een prestatie van het hele team.” Daarom zat begin augustus ook iedereen aan het gebak ter ere van het gouden certificaat. Met een CSC-certificaat, dat door drie certificeringsinstanties kan worden verstrekt, laten producenten zien dat producten en grondstoffen gegarandeerd van verantwoorde herkomst zijn. 

Bijna het hoogste niveau

ENCI Rotterdam, net als IJmuiden onderdeel van Heidelberg Materials, zette bijna een reuzenstap. Op een haar na werd de platinum status namelijk gemist. ,,Het was echt op het randje”, zegt Kraaijenbos. ,,Jammer dat dat niet in een keer is gelukt, maar we hopen dat de volgende keer te kunnen behalen.” Dat zal over drie jaar zijn, want zo lang is het certificaat geldig. ,,Heidelberg Materials heeft al heel lang duurzaamheidsdoelstellingen. Via een forse reductie van de hoeveelheid CO₂ per ton cement naar CO₂-neutraal in 2050”, zegt de plant-manager van IJmuiden en Rotterdam. In de Benelux had het concern dat in 2019 al teruggebracht tot 420 kilo CO₂ per ton. ,,We willen als Heidelberg Materials ook graag het goede voorbeeld in de markt geven. Dat bereiken we door de manieren van produceren aan te passen en alternatieve brandstoffen te gebruiken. Wij hebben inmiddels al meer dan 60 procent van onze brandstof door alternatieven vervangen en ook produceren we veel hoogovencement. Dus met hoogovenslakken in plaats van klinker.”

Frank Kraaijenbos, plant-manager ENCI
We willen als Heidelberg Materials ook graag het goede voorbeeld in de markt geven. Dat bereiken we door de manieren van produceren aan te passen en alternatieve brandstoffen te gebruiken."

Hoogwaardig hergebruik

Verder ziet het concern toekomst in het zogeheten urban mining. Dat is het gebruiken van beton dat bij  sloop beschikbaar komt. ,,Vroeger werd betonpuin wel gebruikt als onderlaag bij wegen, maar wij willen het veel hoogwaardiger gebruiken”, zegt Kraaijenbos. De grove onderdelen als granulaat bij onze betonfabrieken en de fijne fractie als grondstof voor cement.” Een CSC-certificaat is een mooie kers op de taart en een bevestiging van de inspanningen, maar ook van zakelijk belang. ,,Je zult in de toekomst steeds meer vraag krijgen naar gecertificeerd beton. Dan kun je maar beter voorbereid zijn.” Heidelberg Materials heeft inmiddels al wel een platinum CSC-certificaat binnen. Dat kreeg de cementfabriek in het Belgische Lixhe als eerste cementfabriek in de Benelux. ,,Wij lopen voorop en zien ook elders in de markt beweging, en dat is goed”, zegt Kraaijenbos. ,,En ook al heb je brons, dan ben je toch op weg om stappen te zetten.”

‘Heel veel data’

Het aanvragen van een certificaat begint met het invullen van ‘heel veel data’ over het voorgaande jaar. ,,Dat wordt dan geverifieerd door de certificerende instantie. Ook volgt er een fysieke meeting. Ze komen dan in de fabriek kijken of het klopt wat je hebt aangegeven. Ook kunnen ze om aanvullende rapporten vragen. Verder kijken ze naar innovaties en veiligheid.” Na de bouwvak kreeg Kraaijenbos de uitslag: goud voor beide fabrieken. ,,In Rotterdam zouden we platinum kunnen behalen door wat aan te passen in het vervoer. Zo’n certificering is een mooie stimulans om daarmee aan de gang te gaan, het motiveert. Je neemt het ook mee bij toekomstige investeringen.” Niet alleen bij collega’s werken de inspanningen van Heidelberg Materials stimulerend, ook bij afnemers. ,,Doordat wij gecertificeerd zijn, kunnen zij eenvoudiger aantonen dat ze duurzaam produceren en hun certificaten halen.” Meer weten over CSC? Bekijk onze themapagina beton en CSC.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek, Public Affairs
0613049978
Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM, Bestuursondersteuning Bestrating en Stenen en Blokken
Meer weten over CSC? Schrijf in op onze nieuwsbrief:
full_name
CAPTCHA