kennispagina

3D-printen beton: van revolutionair naar vaste waarde

Auteur: Agrabeton Nieuwsbrief 17 september 2020 Laatste update 14 maart 2023

Fietsbruggen in Noord-Brabant en Noord-Holland zijn het eerste bewijs: 3D geprint beton vindt zijn weg in de bouwwereld. Ook gebouwen, zoals een vergaderlocatie in Teuge bij Apeldoorn, zijn van geprint beton en in Eindhoven verrijst een kleine woonwijk met vijf huizen van geprint beton.

In de agrarische sector zijn nog geen initiatieven met 3D-geprint beton. Toch kan het voor specifieke conceptstallen, naadloze opslagkelders, esthetische bijgebouwen of alleen gebouwonderdelen, zoals gevels, een meer dan goede optie zijn.

Vormvrij kunnen bouwen

Het grote voordeel van 3D-beton is het vormvrij kunnen bouwen. Wat een veehouder of architect ook bedenkt aan vorm, het kan altijd gemaakt worden. 3D-printen draagt bij aan het ontwikkelen van bouwwerken met een hoge esthetische waarde. Ook kunnen er golfbewegingen, kleurverlopen en bijzondere structuren in het beton worden verwerkt. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos.

 

Rekenmodellen certificeren

3D-geprinte gebouwen worden via een parametrisch model ontworpen. De engineeringsvraagstukken en constructieberekeningen worden opgelost tijdens het ontwerp. Aan de hand van parameters, zoals lengte, breedte en de benodigde belasting worden onder andere vorm en sterkte bepaald. Wanneer deze rekenmodellen in de toekomst worden gecertificeerd, kan de vergunningverlenende instantie veel sneller en eenvoudiger dan nu het geval is een bouwvergunning afgeven. Dit gaat sneller dan het huidige proces dat doorlopen moet worden. Ook wordt er bespaard op manuren en materiaal.

Snelle opbouw van sterkte

De huidige uitdagingen bij het 3D-betonprinten zit hem in een snellere opbouw van de sterkte van vers geprint beton. Hierdoor zijn bouwhoogtes en bijvoorbeeld het maken van overstekken nog een probleem. Wanneer de sterkte sneller toeneemt, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld (verdiepings)vloeren te printen. Daarnaast vraagt de afstemming tussen het digitaal voorproces en het digitaal aansturen van robots op de bouwplaats of de fabriek nog de nodige aandacht. Er kan veel efficiëntie worden behaald als tekeningen direct naar de printer kunnen.

Vaste waarde in bouwsector

Hoewel er volop mogelijkheden zijn en het driedimensionaal printen revolutionair is, zal de bouwsector niet in één klap transformeren tot een industrie die uitsluitend met 3D-printers werkt. Daarvoor zijn er nog te veel vraagstukken die opgelost moeten worden.  Daarom is de verwachting dat het 3D-printen op de bouwplaats niet direct een enorme vlucht zal nemen. Wel zal 3D-printen van beton een vaste waarde veroveren in de bouwwereld en een oplossing bieden voor specifieke vraagstukken.

Lees ook 

Website Tektoniek, 3D-printen van beton tussen realiteit en droom in