nieuwspagina

Het duurzame gesprek over beton op hoogte

Auteur: Cindy Vissering Foto: Cindy Vissering 28 mei 2022 Laatste update 3 juli 2022

In de duurzame maand oktober 2021 werd door Betonhuis in samenwerking met een aantal partners een prijs verloot onder spelers van de duurzame Betongame. Zo’n 300 deelnemers deden hier aan mee, en inmiddels is de game al 450 keer gespeeld. Het spel is nog te spelen tot eind juni – www.betongame.nl.

De winnaars Maurice Linders, student HBO Built Environment bij Associate degrees Academie, en Niels van der Hulst, algemeen directeur bij Swaans Beton gingen samen met Cindy Vissering, Betonhuis, mee omhoog met de luchtballon. De ballonvaarders vonden het een fantastische beleving om te helpen de ballon vol lucht te blazen, de wereld als een maquette onder je door te zien gaan en verrast te worden met champagne en een certificaat baron(es) in de luchtvaart. De piloot paste zich aan de voorkeur van de deelnemers aan om relatief laag over de aarde te varen, zodat alle details van de omgeving goed zichtbaar waren. Helaas lukte het qua windrichting nèt niet om over Woerden en het kantoor Betonhuis te komen. 

De Winnaars

Maurice heeft zich in zijn studie qua duurzaamheid vooral bezig gehouden met de energietransitie en specifiek het integreren van zonnepanelen in de bouwschil. Hij had een vraag over beton en met het antwoord kwam ook de uitnodiging tot spelen van de betongame. 

Niels van der Hulst is een bekende onder de leden van Betonhuis vanwege eerdere betrekkingen. Bij Swaans beton maken ze producten van aardvochtig beton, heel anders dan zelfverdichtend beton, waar Niels eerder bij betrokken was. Qua hergebruik secundair materiaal biedt het wel meer mogelijkheden. Waar het met zeflverdichtend beton en architectonisch beton nog wel eens lastig kan zijn dat vervuiling in het betongranulaat boven komt drijven en aan het oppervlakte zichtbaar is, is 30% betongranulaat in aardvochtig beton makkelijker te realiseren. Bij zo’n 80-90% van hun producten hebben ze uit eigen beweging 30% betongranulaat tot standaard gemaakt. 

Duurzaam

Niels merkt dat betongranulaat door overheden in de infra vrij vaak wordt uitgevraagd. Bij de agrarische sector ligt de focus meer op de invloed die een betonproduct heeft op het terugdringen van hun eigen uitstoot. Particulieren kiezen over het algemeen nog niet direct op duurzaamheid. Steeds vaker wordt echter een lagere MKI uitgevraagd, en daar ligt de focus op dit moment: om het klinkergehalte in de toegepaste cement te verlagen. Naast hoogovenslakken zijn ze bezig met verschillende experimenten waaronder een traject met geopolymeerbeton. Niels zegt hierover: “Het is een fantastisch avontuur, waarbij je net als met een ballonvaart aan het begin niet precies weet waar je uit gaat komen.”

Cindy Vissering
Contactpersoon
Cindy Vissering
Adviseur Technische Marketing, sectorsecretaris Stenen & Blokken