nieuwspagina

Terugblik GEVEL 2020

Auteur: Taco van den Broek 31 januari 2020 Laatste update 25 maart 2023

Van 28 tot en met 30 januari 2020 was GEVEL 2020 in Rotterdam Ahoy. Thema was Modern Utopia. De wereld van de architectuur en het bouwen maakt zich immers op voor een nieuwe golf met (technologische) vernieuwing, maatschappelijke betrokkenheid en toekomstgerichte plannen. De beurs trok in totaal 5.500 bezoekers. 

Betonhuis Constructief Prefab 

Betonhuis Constructief Prefab presenteerde zich samen met Architectenbureau DP6, Tektoniek en Bureau Bakker. 

Architectonisch beton kan vele vormen, kleuren en eigenschappen bevatten. Tektoniek verzorgde een presentatie over innovaties daarin, zoals warm beton en zwart beton. 

Dick de Gunst van Architectenbureau DP6 gaf een presentatie over 'natuur inclusief'. Hij deed dit samen met Esther Vogelaar van de beleidsafdeling Stadsbeheer van de gemeente Den Haag. Zij vertelde over het beleid en visie van de gemeente Den Haag. Hoe kunnen we bijvoorbeeld een wijk tussen spoor en snelweg vergroenen? Hoe kunnen we hiermee toch zorgen voor een grotere biodiversiteit, daarbij rekening houdend met de ondergrond, warme en zonnige zijde versus de schaduwzijde, wind en ook hoogte? Hoe kunnen we flora en fauna hierop aanpassen?

Zowel de stand als de voordrachten waren goed bezocht.

Start Experimenteel Beton 2020

GEVEL 2020 was ook de start van Experimenteel Beton 2020. Met Experimenteel Beton willen we een brede groep ontwerpers in dialoog brengen met de industrie. Een dialoog die niet bestaat uit louter informatie over bestaande mogelijkheden en kennismaking met de laatste toepassingen, maar één waarin aan de ontwerpers wordt gevraagd wat zij willen maken. Ongeacht de voorkennis van de ontwerpers met betrekking tot de technische mogelijkheden worden hun ambities in discussie gebracht. De industrie zelf wordt hierbij ook gevraagd om bestaande en schijnbaar impliciete beperkingen qua productie en financiën in eerste instantie buiten beschouwing te laten. Niets is te gek! Ook in 2020 organiseren we een workshop Experimenteel Beton. Het thema voor dit jaar is Circulair. Dit kan gaan over circulaire bekisting, granulaat en demontabele elementen, maar al het andere is ook goed, mits gerelateerd aan beton en circulair.