nieuwspagina

Unieke vorm, standaard ligger

Auteur: Naomi Heidinga Foto: Gebroeders de Koning 9 december 2022

In Bergambacht realiseert Gebroeders de Koning in opdracht van gemeente Krimpenerwaard een nieuwe veerstoep. Haitsma Beton ontwierp en leverde de bovenbouw, bestaande uit 98 HKO liggers en 45 HKO-XL liggers, variërend in lengtes van 8,7 meter en 11,7 meter. “Het bijzondere aan dit project is dat je met standaard producten toch een unieke vorm en constructie kunt maken,” aldus Marcel de Keizer van Gebroeders de Koning.

De bestaande veerstoep in Bergambacht is in slechte staat, dat is één van de redenen voor vernieuwing. “Daarnaast heeft Rijkswaterstaat een overnachtingshaven voor binnenvaartschepen in het gebied gerealiseerd,” aldus De Keizer. “Er meren regelmatig containerschepen aan. Daardoor heeft men vanaf de pont op de huidige positie bijna geen zicht meer op de rivier. Daarom wordt de veerstoep vernieuwd en een stukje verplaatst. De helling voor de nieuwe veerstoep komt verder de rivier in te liggen.

Veerdienst blijft in gebruik

”Uitdaging voor de bouwers is dat de bestaande veerdienst tijdens de bouw in gebruik blijft. “Tussen de bestaande en nieuwe constructie zit nog geen meter. De veerdienst is volop in bedrijf. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat men geen last van ons heeft tijdens de bouw. Volgend jaar wordt de nieuwe veerstoep gefaseerd in gebruik genomen. Zodra de nieuwe klaar is, komt de oude veerstoep beschikbaar voor sloop en kunnen we de kadeconstructie verder afmaken. Op deze manier kan de pont blijven varen.”
Er wordt gebruik gemaakt van twee type liggers: de HKO en HKO-XL liggers.  “De XL liggers zijn met 1,2 meter breder dan het origineel. Dat scheelt in handelingen. Bovendien zijn deze liggers minder hoog uitgevoerd. Op die plek is het dek minder dik: een vorm van optimalisatie, die we samen met Haitsma hebben weten te behalen.” De XL liggers zijn in het hellende gedeelte toegepast. Het horizontale deel van de veerstoep is uitgevoerd in traditionele liggers. “Deze zijn minder slank, vanwege de grotere overspanning die nodig is.”

Gewaaierde liggers

Het dek van de veerstoep is niet rechthoekig. “Er zitten rondingen in en schuine hoeken. Het was een puzzel om deze vorm met de liggers te verkrijgen. Dat hebben we opgelost door de liggers gewaaierd aan te brengen. De liggers zijn niet evenwijdig aangebracht, het geheel verspringt en er is gewerkt met een variabele voegbreedtes. De maatvoering is daarom van nog groter belang. Maatvoering begint al in tekeningen en de voorbereiding. De theorie moet al kloppen, anders gaat het fout. Zo hebben we even gepuzzeld met de gaten in de liggers voor de doorvoerwapening. Normaliter zitten deze in lijn met elkaar, maar omdat wij ze gewaaierd neer hebben gelegd, is dat niet het geval. Samen met Haitsma hebben we hier veel aandacht aanbesteed, om de uitvoering ervan tot een succes te maken. De liggers zijn inmiddels geplaatst en alles ligt keurig op zijn plek, maar dat kostte wat hoofdbrekens. Bij dit project hebben we met standaard producten een specifieke constructie kunnen maken. Dat is het leuke van dit project. Die variatie maakt mijn werk uitdagend en iedere keer weer anders!” besluit De Keizer. 

Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Sectorsecretaris Constructief Prefab en Bestrating