kennispagina

CSC certificering voor een duurzame productie van beton

Auteur: Remco Kerkhoven 9 november 2018 Laatste update 17 april 2024

Het keurmerk CSC garandeert de duurzame productie van beton. Keurmerkhouders mogen CSC alleen voeren, als zij voldoen aan strenge eisen ten aanzien van betrouwbaarheid, deskundigheid, duurzaamheid en arbeidsveiligheid. Het keurmerk CSC geeft zekerheid voor de afnemers van beton. De duurzame productie van beton wordt gegarandeerd en geeft daarmee de benodigde basis om samen te werken. 

Wat zijn de voordelen van CSC certificering?

 • Keurmerkhouders geven advies over het milieuprofiel van beton.
 • Keurmerkhouders leveren een hoge kwaliteit beton.
 • Keurmerkhouders kunnen de verantwoorde herkomst van grondstoffen aantonen.
 • Keurmerkhouders met benchmark Betonhuis zijn A-leverancier op de CO2-Prestatieladder (SKAO).
 • Keurmerkhouders laten transparante prestaties zien (lage CO2-uitstoot bij de productie van beton).
 • Veiligheid is topprioriteit bij keurmerkhouders.
 • Keurmerkhouders streven naar een hoge inzet van secundaire materialen.
 • BREEAM erkenning.
 • MIA-VAMIL.

Klik hier voor de keurmerkhouders in Nederland

Nederlandse CSC handleiding 3.0

Het certificeringssysteem in Nederland wordt vertegenwoordigd door Betonhuis in Woerden. Betonhuis is de 'Regional System Operator' (RSO). Het keurmerk is afgestemd op de Nederlandse omstandigheden en regelgeving en wordt door onafhankelijke certificerende instellingen (CI) gecontroleerd. Een Nederlandse vertaling van de criteria en motivatie is hier beschikbaar. 

Het CSC certificatieproces in stappen

Het CSC keurmerk maakt onderscheid tussen de productie van beton en de verantwoorde herkomst van grondstoffen te weten; toeslagstoffen en cement. De score van de afzonderlijke ketenonderdelen toeslagstoffen en cement beïnvloeden direct de totaal te halen score voor beton. Zonder score voor de gebruikte toeslagstoffen en/of cement, kan voor de productie van beton geen hogere score dan 60% worden gehaald. Het keurmerk CSC is opgebouwd uit een aantal duurzaamheidscriteria die gegroepeerd zijn in 4 categorieën, te weten;

 • Bedrijfsvoering/management,
 • Milieu-aspecten,
 • Sociale aspecten waaronder arbeidsveiligheid
 • Economische aspecten waaronder integriteit en bedrijfsethiek,

Het certificatieproces omvat een aantal stappen. Grondstofleveranciers zijn onderdeel van de totaal te behalen score voor beton en ontvangen na een audit van de CI ook een certificaat m.b.t. hun prestaties. Hieronder staan de Engelse handleidingen voor de grondstofleveranciers.

Engelstalige handleidingen 


Stap voor stap door het CSC keurmerk 

1. Bedrijven die willen verkennen wat de inhoud van CSC is, kunnen gebruik maken van de gratis quickscan in de toolbox. Registreren is dan niet nodig. Let op: kies bij het uitvoeren van de quickscan voor één van de Nederlandse schema's (beton, cement of toeslagmaterialen). Doe de Quickscan.

Bedrijven moeten zich éénmalig bij CSC registreren om toegang te krijgen tot de verdere inhoud van de toolbox. Klik hier voor de registratie.           

2. Na registratie vult u de gevraagde gegevens in over uw bedrijf danwel project en selecteert u het bijbehorende schema; beton, cement of toeslagstoffen. In de instructies - Hulp bij het stap voor stap invullen van de toolbox - staat nauwkeurig beschreven en met schermafbeeldingen verduidelijkt hoe het systeem ingevuld moet worden.

3. Na het doorlopen van het syteem en het uploaden van uw bewijsmiddelen wordt uw score berekend. Voor het uitvoeren van assessment selecteert u een certificerende instelling (CI). Op dit moment zijn er in Nederland drie CI's het traject mogen uitvoeren en bij voldoende resultaat een bijbehorend certificaat mogen uitgeven: www.kiwa.com, www.skgikob.nlwww.sgs.nl.

4. Per certificaat moet worden betaald. De kosten zijn:

Aantal licenties   Prijs (excl. BTW)  
Het certificaat of notificatie is 3 jaar geldig.
  € 1.075,-  
5   € 4.300,-  
10   € 7.500,-  

Prijzen per: 01-01-2022, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. 

5. Na het uploaden van de gegevens worden deze gecontroleerd door een onafhankelijke Certificerende Instelling (CI). Het bedrijf kiest zelf de CI en deze controleert online de geuploade bestanden en kan, indien nodig, ook op locatie langs komen. Na controle geeft de CI een certificaat op niveau (brons, zilver, goud en platina) af. Let op: de kosten die de CI maakt worden extra in rekening gebracht. 

De online CSC toolbox rekent door of voldoende punten zijn behaald voor de toekenning van een certificaat op het niveau brons, zilver, goud of platina. De punten staan in de handleiding. Na goedkeuring van de CI wordt de rapportage in de toolbox definitief afgesloten. 

Meer informatie?

Bedrijven kunnen bij het aanvragen van het certificaat of verkrijgen van een notificatie ondersteund worden door de RSO. De wereldwijde beoordelingsregeling kan regionaal zijn aangepast. Als er geen regionale regeling is, dan gelden de wereldwijde CSC beoordelingscriteria. De laatste informatie staat op de website van de concrete sustainability council. In elke regio is er slechts één Regional Scheme Operator. Voor Nederland is dat Betonhuis.

Paul Ewalds sectorsecretaris Betonmortel
Contactpersoon
Paul Ewalds
Adviseur Beleid en Regelgeving, sectorsecretaris Betonmortel
Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978
Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM