Als eerste bedrijf in West-Europa neemt Faber Betonpompen binnenkort twee elektrische betonpompen in gebruik. Daarmee is het mogelijk beton te storten met een lagere CO₂-uitstoot. Dat effect wordt nog eens versterkt als op de bouwplaats groene stroom gebruikt kan worden. De eerste elektrische betonpomp is vanaf november van dit jaar inzetbaar. Foto: Betonhuis
Samen aan de slag om uitstoot CO₂ terug te brengen is noodzaak
Als de betonsector de klimaatdoelen wil halen en in 2030 de CO₂-uitstoot tot de helft wil hebben teruggebracht, dan is samenwerken noodzaak. Dat zeggen duurzaamheidsvertegenwoordigers van de ‘big five’ bouwbedrijven in Nederland. Ze deden hun uitlatingen bij de viering van het vijftigjarig bestaan van Faber Betonpompen. Betonhuis was daarbij aanwezig.
Onder leiding van voorzitter Harm Edens gingen ze samen met topadviseur duurzame leefomgeving Carolien van Hemel van Rijkswaterstaat het gesprek aan. De vertegenwoordigers van de grote bouwbedrijven waren Bas Mentink van Dura Vermeer, Marieke Wijbenga van Strukton, Robert Koolen van Heijmans, Ronel Dielissen van Mebin/Heidelberg Cement en Richard Piekar van BAM.
Steeds meer draagvlak voor duurzaamheid
Dielissen: ,,De meeste CO₂ komt vrij bij de productie van cement. Deze bedrijven moet je erbij betrekken omdat ze open staan voor innovatie.” De sprekers constateerden dat er meer draagvlak komt voor duurzaamheid, ook bij aandeelhouders. ,,Die willen natuurlijk rendement zien, maar zien ook wel in dat het netjes is als je investeert in duurzaamheid”, aldus Dielissen. Marieke Wijbenga van Strukton ziet een belangrijke rol voor de overheid. ,,We willen allemaal meer circulair gaan werken en de uitstoot naar nul krijgen, maar het gaat echt niet hard genoeg. De overheid moet meer sturen. Bij de klimaatcrisis kun je het niet aan de markt alleen overlaten.” Bas Mentink van Dura Vermeer wees op Rijkswaterstaat en ProRail. ,,Die hebben veel bereikt door kwaliteit op dit gebied te vertalen in gunningscriteria. Het gaat om serieuze bedragen en dat stimuleert ons. Elektrische betonpompen worden daardoor bijvoorbeeld interessant.”
Elektrische betonpompen primeur in Europa
Dat zei hij met een reden, want Faber Betonpompen had de gasten op de jubileumviering kennis laten maken met de eerste van de twee elektrische betonpompen die het bedrijf vanaf november gaat gebruiken, een primeur voor West-Europa. Als ze goed bevallen, zullen er meer besteld worden Faber had trouwens nog een aardige noviteit, namelijk sportcomplexen verwarmen dankzij de hitte op kunstgrasvelden. Met SuberSub Sportsystems heeft de onderneming een collectorveld ontwikkeld. Daarbij ligt onder kunstgras een systeem met water in buizen dat in de warme maanden door de zon verwarmd wordt. Zo kan een opslag worden gevuld met water van 80 graden dat in de koude tijd van het jaar kan zorgen voor verwarming van zwembad of sportcomplex.
‘Grijp elkaar’
Presentator Harm Edens stelde dat techniek en innovatie alleen ‘ons niet gaan redden’. ,,Het gaat om de intrinsieke motivatie. We staan nu op het punt van de verandering van tijdperk, dat gebeurt eens in de 200 jaar en duurt 20 jaar. Het oude systeem is op het einde en er komen nieuwe oplossingen, maar elke stap is wel onzeker. Jullie zijn de 'big five'! Beweeg, wandel de nieuwe wereld in een grijp elkaar. In je eentje veranderen lukt niet, dat moet je samen doen.”
Branchevereniging voor betonpompbedrijven (BBB)
Faber is lid van de branchevereniging voor betonpompbedrijven (BBB). Beton storten met een pomp is een snelle en efficiënte manier om betonmortel in een continue stroom te transporteren. Om een goed eindresultaat te krijgen, moet met een aantal randvoorwaarden rekening worden gehouden. Het is specialistenwerk dat door gespecialiseerde BBB-erkende bedrijven gedaan moet worden. Meer informatie.