Willem Bakker: “Duurzaam ondernemen begint met intrinsieke motivatie”
In de serie koploperverhalen is Betonhuis dit keer op bezoek bij Willem Bakker, directeur Kalle en Bakker Betoncentrales. Hij zit samen met Jan Cijffers, bedrijfsleider, aan tafel bij de betoncentrale in Roermond. Eén van de drie betoncentrales die onlangs CSC-Goud gecertificeerd zijn.
In oktober heeft Kalle en Bakker de betoncentrales van Holcim in Maastricht en Roermond overgenomen. “In Roermond keren we terug waar we in 1958 zijn begonnen. Op de Schipperswal waren we meer dan 50 jaar gevestigd”, vertelt Willem Bakker. “Vlakbij ligt onze andere betoncentrale en zand- en grindhandel. Daar worden betonmengsels gemaakt die zeer geschikt zijn voor het afhalen en voor beton dat wordt toegepast in de wegenbouw”.
CSC-Goud
Alle betoncentrales van Kalle en Bakker hebben het Concrete Sustainability Council (CSC) certificaat op niveau goud ontvangen. “Dit geldt zowel voor onze bestaande betonmortelcentrales als voor de overgenomen locaties. Hiermee zijn wij in de regio één van de weinige betonproducenten op dit niveau”, vertelt Jan Cijffers met trots. CSC productmanager en auditor betonmortel van Kiwa, Richie Hilgersom, is ook aanwezig. Hij heeft vanaf oktober Kalle en Bakker geadviseerd. “De certificaten waren verlopen. Samen met Willem en Jan hebben we hard gewerkt om CSC-goud te kunnen certificeren. Het bedrijf heeft flexibel gehandeld en direct zaken opgepakt die niet voldeden aan de eisen van CSC. Die zijn in drie jaar tijd aangescherpt. Als Kalle en Bakker geen maatregelen had getroffen, dan was het niveau CSC-Brons geworden volgens de nieuwe eisen 2.0.”
Circulair en duurzaam ondernemen
“Het behalen van CSC-Goud is geen doel op zich”, zegt Willem. “Het begint met de intrinsieke motivatie binnen de eigen organisatie. Wij willen bij Kalle en Bakker circulair en duurzaam ondernemen. Als het dan na controle wordt aangetoond met Goud, dan is dat een mooie bevestiging voor ons handelen. We doen hier op het bedrijventerrein mee met het BIZ-WA project.” Het BIZ-WA project is in 2019 ontstaan. Ondernemingen die gevestigd zijn op het bedrijventerrein Willem-Alexander in Roermond willen waarde toevoegen. Zowel product als proces hebben meer dan gemiddeld bijdragen aan de ontwikkeling van de opkomende circulaire economie. De dynamiek waarin deze organisaties opereren, is vaak complex en de consequenties van ontwikkelingen zijn niet altijd te overzien. Er zijn twee belangrijke en essentiële werkgroepen opgericht: Duurzaamheid & Circulariteit en Hoogwaterbescherming (infografhic). “Ik ben een tijdje voorzitter geweest van de werkgroep Duurzaamheid & Circulariteit. Met trots kon ik het CSC daar onder de aandacht brengen. CSC was voor ons het systeem waarmee wij konden aantonen dat we als bedrijf daadwerkelijk duurzaam ondernemen. De samenwerking op duurzaamheid loont. Energievraagstukken, studentenprogramma’s, ecologisch bouwen en onderzoek. Met elkaar investeren om het duurzaamste bedrijventerrein van Nederland te worden. Dat geeft veel energie”.
Hoogste score op veilig werken
“Een veilige werkplek is één van de unieke punten op de betoncentrales van Kalle en Bakker. Het zijn bijna maximale scores”, laat Richie weten. Op een aantal veiligheidspunten zijn de overgenomen betoncentrales direct aangepast. Voorbeelden hiervan zijn het opruimen van ruimtes binnen en buiten tegen om struikelgevaar of uitglijden te voorkomen. Nieuwe werkverlichting (LED) aanbrengen. En aan de hand van Scope 8 en 10 keuringen de veiligheid van de elektrische systemen in technische goede staat brengen. “We hebben ook afscheid genomen van ouderwets materiaal en geïnvesteerd in nieuw materiaal zoals een nieuwe laadschop met camerasysteem, maar ook nieuwe beeldschermen en toetsenborden”, aldus Cijffers. “Hiermee sluiten we aan bij de veiligheidsdoelstellingen van de Sustainable Development Goals, de werelddoelen voor duurzame ontwikkeling.” Volgens Jan Cijffers is het een onderdeel van de missie bij Kalle en Bakker: “Veilig werken zit in het DNA van het bedrijf en daarmee onderscheiden wij ons. “Zeker in deze regio, waar we zien dat niet altijd volgens de wetgeving wordt gehandeld”, vult Willem aan. “Je ziet het ook terug in de aanvragen. CSC staat nog maar een enkele keer voorgeschreven. Ik ben er wel van overtuigd dat dit gaat veranderen. Het systeem is van waarde en als opdrachtgevers dat meer gaan zien dan komt de vraag vanzelf. Kalle en Bakker is er dan klaar voor en daar was niet meer dan de juiste mindset voor nodig.”
Vertel uw verhaal
Onder het motto 'De mooie duurzame eigenschappen van beton' zoekt Betonhuis koplopers. Opdrachtgevers, architecten, adviseurs, stedenbouwkundigen die hun kennis van duurzaam beton in de bouw willen vertellen. Via de website van Betonhuis wordt direct toepasbare kennis over de mogelijkheden en pluspunten van het toepassen van beton in gebouwen en constructies ontsloten. Kennis over bekende en wellicht minder bekende duurzame eigenschappen en prestaties van beton als bouwmateriaal. Een website om u verder op weg te helpen bij de daadwerkelijke toepassing van duurzaam beton in de praktijk. Ook geïnteresseerd? Neem contact op met Remco Kerkhoven.
Foto: Jan Cijffers, Richie Hilgersom, Willem Bakker.