nieuwspagina

CSC Goud met vier sterren (R)andje voor de Goudse Betoncentrale 

Auteur: Remco Kerkhoven Foto: Betonhuis 5 mei 2023 Laatste update 21 juni 2023

De Goudse Betonmortelcentrale (GBC) heeft opnieuw het duurzaamheidscertificaat van de Concrete Sustainability Council (CSC) niveau goud behaald. “Met de R-Module niveau vier erbij!”, vertelt Ruud van Pelt, directeur van de GBC. Het certificaat met R add-on werd uitgereikt door Richie Hilgersom, productmanager CSC en auditor Betonmortel bij Kiwa, op 3 mei 2023.

In 2020 was de Goudse Betonmortelcentrale één van de eerste betoncentrales die de R-Module bovenop het CSC-goud haalde. Deze module bewijst dat het gecertificeerde beton is gemaakt met gerecyclede toeslagmaterialen. In 2022 is de module verbeterd met een viersterrensysteem. Met de uitbreiding van het systeem wordt nog beter inzichtelijk wat het percentage gerecycled materiaal in beton en betonproducten is. Hiermee kunnen fabrikanten de transparantie aantonen en wordt de dialoog over gerecycleerd beton nog beter gevoerd. Ruud van Pelt zit samen met Peter Dekker, betontechnoloog van de GBC aan tafel: “In bijna al onze mengsels passen wij 20 tot 35 procent circulair materiaal toe. “En in sommige mengsels gaan wij zelfs naar 80 procent of meer gerecyclede toeslagmaterialen”, voegt Peter toe.

Duurzaamheid

Duurzaamheid en verantwoorde herkomst zijn geen loze begrippen voor de Goudse Betonmortel Centrale volgens beide heren. “Als eerste producent in Nederland beschikken wij al 4 jaar over het CSC certificaat met R-Module. Al onze betonmortelproducten worden gemaakt met een belangrijk aandeel circulaire grondstoffen. Daarnaast hebben wij inmiddels 600 zonnepanelen op ons dak liggen en rijden er vier betonmixers met elektrisch aangedreven trommels”, aldus Van Pelt. Ook het watermanagement neemt het bedrijf serieus. Het is één van de eisen uit het certificeringssysteem. “Water is een van de belangrijkste brandstoffen voor de economie. Ook voor ons bedrijf is water van groot belang voor de productie. Onze doelstelling is om de komende jaren onder de 10 liter leiding water per ton materiaal te blijven.” En zoveel als mogelijk gebruik te maken van regen- en spoelwater wat opgevangen wordt in aparte tanks.

Nieuwe grondstoffen

Peter Dekker experimenteert met de nieuwste grond-, hulp- en vulstoffen. “Daarmee maken wij de meest geavanceerde betonmengsels. Deze zijn uiteraard toegespitst op ieder specifiek ontwerp. Voor ieder project adviseren wij de beste optie en denken in een vroeg stadium mee voor een duurzamer product.” Een voorbeeld is de vervanging van CEM I. Dit wordt al voor minimaal 75% vervangen door hoogovenslak, vliegassen, kalksteenmeel en ECO vulstoffen, maar ook door hulpstof versnellers waardoor de MKI waarden van het bedrijf tot één van de laagste in de regio behoren. Deze waarden worden door een gevalideerde instelling gecontroleerd. “Zo ook alle data die wij hebben aangeleverd voor CSC-goud. Soms denken we wel eens, wat een papierwinkel. Maar, zo worden onze bedrijfsactiviteiten wel aantoonbaar gemaakt. Zijn het geen fabels meer maar duurzame feiten”, laat Ruud van Pelt tot slot weten. 

CSC-certificaat

Het CSC-certificatiesysteem stuurt aan op een continue verbetering in de betonsector door samenwerking van producenten en toeleveranciers. Er zijn vier verschillende niveaus te bereiken: brons, zilver, goud en platina. De certificaathouder kan op ieder moment zijn certificatieniveau verhogen door het aanleveren van extra bewijsmateriaal. Als het bewijsmateriaal gevalideerd is door een gecertificeerde instelling, hier Kiwa, kan de verhoging van het certificatieniveau plaatsvinden.
 

Foto: Richie Hilgersom (Kiwa), Peter Dekker (GBC), Ruud van Pelt (GBC) en Remco Kerkhoven (CSC)

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978
Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM