Het gebouw De Grote Beer is aan de randen van de elementen met steenstrips geel gekleurd.
De Grote Beer: prefab all the way
De Grote Beer in Rotterdam helpt de verhitte woningmarkt in de stad wat af te koelen. In de woontoren komen 193 appartementen, grotendeels middenhuur, die plek bieden aan onder meer starters en eenoudergezinnen die in de stad willen blijven wonen. De toren bestaat uit vier blokken die op elkaar gestapeld zijn. Op elk van deze blokken komen collectieve daktuinen. Het onderste blok sluit dankzij de extra hoge begane grond goed aan op de stedelijke omgeving. Bijzonder aan het project is dat aannemer Dura Vermeer heeft gekozen voor prefab all the way – tot aan de badkamers aan toe.
Prefab bouwen betekent snel kunnen bouwen, met zo min mogelijk overlast voor de omgeving. “Wanneer je kiest voor prefab, weet je dat alle werkvoorbereiding in de fase voor het bouwen zit,” aldus Henk Louwerens van Byldis. Het bedrijf levert de gevelelementen voor de woontoren, inclusief de aluminium puien, balkon- en plantenbak elementen. Bestcon is verantwoordelijk voor de productie van de overige betonnen elementen, zoals wanden en vloeren én is verantwoordelijk voor de gehele montage. Byldis schuift normaliter al vroeg aan in het ontwikkeltraject. Het bedrijf heeft veel ervaring met de engineering van prefab beton. De startdatum voor de bouw is bovendien een aantal keer opgeschoven. Voor men begon met de montage, hadden we de gevelelementen al klaar. Inmiddels is men volop bezig met de montage. Het verloopt voorspoedig.”
Gekleurd beton
De woontoren krijgt 341 sandwich gevelelementen met steenstrips. “In de gevel zijn halve stenen toegepast. Normaliter passen we hele stenen toe, dus dit is net even anders. De randen van de elementen zijn geel gekleurd, een wens van de architect (Klunder Architecten). De kleur hebben we verkregen door kleurstof aan het element toe te voegen.” De productie van gekleurd architectonisch beton is voor de betonproducent niet nieuw, maar toch is altijd even zoeken naar de juiste kleur. Louwerens: “In zo’n geval nodigen we altijd de architect in ons lab uit, zodat deze zijn of haar wensen kenbaar kan maken. Vervolgens gaan we aan de slag. We maken een aantal proefstukken die we een paar weken later aan de architect laten zien. Vervolgens kiest de architect welke kleur het moet worden. Als de knoop wat betreft de kleur is doorgehakt, zorgen we ervoor dat we voldoende kleurstof op voorraad hebben. Vervolgens is het bij de productie van belang om de omstandigheden zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Dus: zorgen voor hetzelfde mengsel en dezelfde bewerkingen, zodat de elementen zo min mogelijk van kleur verschillen.”
Betaalbare (prefab) woningbouw
De Grote Beer in Rotterdam wordt gebouwd op een voorheen braakliggend grasveldje, naast winkelcentrum Alexandrium in de wijk Oosterflank. De gemeente wil verschillende nieuwe stadskernen creëren, waar de Alexanderknoop er één van is. In de stad, waar veel behoefte is aan woonruimte, wordt met name binnenstedelijk gebouwd. De gemeente kiest bij nieuwbouw ook uitdrukkelijk voor betaalbare huurwoningen. De gemeenteraad heeft Actieplan Middenhuur vastgesteld met als doel: tot 2030 minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.
Appartementen
In De Grote Beer worden twee-, drie- en vierkamer appartementen gerealiseerd, variërend van zo’n 57 tot 83 m2. 85 procent van de appartementen wordt aangeboden in de klasse middeldure huur. Het gebouw voldoet aan de BENG eisen (Bijna Energie-Neutraal Gebouw). Een deel van het gebouw wordt ingericht met commerciële ruimtes. Er is ook ruimte voor een grote fietsenstalling, gemeenschappelijke ruimtes voor bewoners van het gebouw, en een warmte- en koudeopslag. Bovendien wordt aandacht besteed aan groen: op de zesde, twaalfde en zeventiende laag van het gebouw komt een tuin.