nieuwspagina

Concrete Europe komt met politieke agenda voor duurzaam bouwen op weg naar EU-verkiezingen

Auteur: Betonhuis communicatie Foto: Betonhuis 5 februari 2024 Laatste update 7 februari 2024

Concrete Europe, de Europese vereniging die de belangen van de cement- en betonketen behartigt, heeft haar prioriteiten voor de komende politieke agenda bekendgemaakt in aanloop naar de Europese verkiezingen van 6 tot 9 juni 2024. Betonhuis staat achter deze route.

Met het oog op de implementatie van wetgevingshandelingen die zijn aangenomen in het kader van de European Green Deal (EGD), benadrukt Concrete Europe in een manifest de noodzaak van beleidssamenhang terwijl het concurrentievermogen van de Europese Unie (EU) wordt ondersteund. De vereniging pleit voor een focus op het bevorderen van duurzaam bouwen die zowel economisch levensvatbaar zijn als milieuvriendelijk.

Concrete Europe benadrukt ook de behoefte aan meer nieuwe en gerenoveerde gebouwen in de hele EU om de toegang tot huisvesting voor alle Europeanen te waarborgen, vooral in tijden van beperkte koopkracht. Prioriteit moet worden gegeven aan renovatie of herbouw met verbeterde energie-efficiëntie en lagere CO₂-uitstoot.

Technologie- en materiaalneutraal

Een belangrijk standpunt van Concrete Europe is dat EU-beleid technologie- en materiaalneutraal moet zijn, met duidelijke doelen en gemeenschappelijke methodologieën gebaseerd op volledige levenscyclusanalyses (Whole-Life-Carbon). Dit zorgt ervoor dat alle materialen eerlijk kunnen concurreren bij het bijdragen aan de uitdagingen waarmee Europa wordt geconfronteerd, met name op het gebied van de bebouwde omgeving. De vereniging gelooft dat beton oplossingen biedt voor gemeenschappelijke uitdagingen door een circulaire economie mogelijk te maken en de Whole Life Carbon in gebouwen en infrastructuur te verminderen.

Oproep tot maatregelen

Concrete Europe doet een beroep op de Europese Commissie om verschillende maatregelen te nemen, waaronder het minimaliseren van storten van recyclebaar bouw- en sloopafval, het ontwikkelen van optimaal beleid voor het gebruik van gerecycled materiaal, en het bevorderen van overheidsopdrachten voor gebouwen met groene criteria. Tot slot benadrukt Concrete Europe de noodzaak van een ondersteunend beleidskader voor vaardigheden om de duurzame en digitale transitie van het bouwecosysteem succesvol te laten verlopen. Met deze prioriteiten hoopt Concrete Europe bij te dragen aan een duurzame en concurrerende Europese betonsector.

Manifest (Engels) Bron: Concrete Europe

Download  NL manifest

 

headschot-grijs.jpg
Contactpersoon
Lisa Wachter
Adviseur Techniek en Verduurzaming, Bestuursondersteuning Constructief Prefab
Paul Ewalds sectorsecretaris Betonmortel
Contactpersoon
Paul Ewalds
Adviseur Beleid en Regelgeving, Bestuursondersteuning Betonmortel