De dakplaten van het Arnhemse station zijn dubbel gekromd. Op het glooiende dak werden 1100 platen van Ultra Hoge Sterkte Beton geplaatst. Elk stukje is uniek van vorm en speciaal gegoten.
Gastles duurzaam beton zorgt voor leuke afwisseling in lesprogramma mbo
Een mooie kans om betonwerkers van de toekomst enthousiast te maken voor duurzaamheid en de onbegrensde mogelijkheden van het materiaal. Zo omschrijft Wilfred Oosterling van Betonhuis de gastles die hij onlangs gaf aan mbo-leerlingen van het Deltion College in Zwolle. En voor de studenten een leuke afwisseling van de andere lessen, zo blijkt.
De gastles van Betonhuis werd vanwege de coronamaatregelen online gegeven. ,,Het is wel even wennen om het op zo’n manier te doen, al merk je wel het enthousiasme van de leerlingen. Ik denk dat als je echt in een lokaal staat, er nog wat meer interactie op gang komt”.
Leuke manier
Docent Alex Kooij is ook tevreden over de les van Betonhuis. ,,Uit de vragen die de studenten stelden, blijkt hun betrokkenheid. Ze hebben op de site van Betonhuis zelf aansprekende bouwprojecten gezocht en nagedacht wat ze wilden weten. Dat blijkt een leuke manier.”
De twintig derdejaarsstudenten kwamen onder andere met vragen over het hoogste gebouw van de wereld in Dubai, de golvende betonconstructie van het Arnhemse station en een organisch vormgegeven brug. ,,Je merkt dat dat soort opvallende projecten aanspreken”, zegt Oosterling. Het bood hem de mogelijkheid om de bijna onbegrensde mogelijkheden van het materiaal aan te stippen.
Onderwijs is een pijler van Betonhuis
Onderwijs is een van de pijlers van Betonhuis. ,,We zijn één van de initiatiefnemers van het keuzedeel beton in de mbo-opleidingen”, zegt Oosterling. ,,Het geven van gastlessen zoals deze is daar een onderdeel van.”
Docent Alex Kooij van Deltion College: ,,Ik merk dat leerlingen de afwisseling tussen gewone lessen, opdrachten en gastlessen zoals deze leuk vinden. Ik ben ook erg te spreken over de toegankelijke site van Betonhuis.”
Dat is hij trouwens ook over de medewerking van allerlei bedrijven uit de betonbranche. ,,Die hebben op mijn verzoek en met medewerking van de Betonvereniging verschillende materialen opgestuurd. Daarvan heb ik weer pakketjes gemaakt en de leerlingen toegestuurd.” In zo’n pakket zitten onder andere een betonblokje van magnetiet, staalvezels voor een vezelvloer en een scheurwijdtemeter.
Duurzaamheid benadrukken
Zoals gezegd is aandacht voor duurzaamheid in de betonsector belangrijk. Wilfred Oosterling van Betonhuis: ,,Je merkt dat daar in het onderwijs niet zoveel kennis van is, maar je kunt in deze tijd niet om het vraagstuk heen. Het betonakkoord ligt er en we zijn hard bezig om de duurzaamheidsdoelen in 2030 en 2050 te halen. Je kunt het niet vaak genoeg benadrukken.”
Deltion-docent Kooij: ,,Ik zal niet zeggen dat duurzaamheid hen dagelijks bezighoudt. Voor sommigen is het toch een ver-van-mijn-bedzaak, maar als je het in de les praktijkgericht aanpakt, kunnen ze er wel wat mee. Als je ze bijvoorbeeld zelf een ontwerp laat maken, kun je mooi problemen als hoosbuien, klimaatadaptatie, stijgende temperaturen, natuurinclusiviteit en parkeren ter sprake brengen.”
Opleidingen die ook een gastles willen, kunnen contact opnemen met Wilfred Oosterling.